“Slavonija vesela” (foto)

Prva manifestacija za djecu i s djecom u organizaciji FA mladih Nova Gradiška.

U sklopu koje su se predstavnici domaćina, ali i Kulturno-umjetničkih društava “Starča” Gornji Bogićevci, Dragalić, Mala i Vrbje te najmlađih članova DVD-a Gornji Bogićevci natjecali u tradicijskim igrama I sudjelovali u izboru najljepšeg djeteta u narodnoj nošnji. Članice spomenutih KUD-ova te Udruge umirovljenika općine Gornji Bogićevci natjecale su se u pripremanju trganaca.

Cilj ove manifestacije je okupiti djecu I na ovaj način pokazati koliko je naša tradicijska kulturna baština i kroz različite igre, koje su nekada igrali naši preci, ali i nošnju, pjesmu, gastronomiju bogata i vrijedna. Odrasli igraju veliku ulogu u životu djece pa tako i u segmentu očuvanja, njegovanja i ponosnog pokazivanja ljepote svega onoga što su nam ostavili naši stari.

Uz druženje  svi su se dobro zabavili, ponešto novoga i naučili, a organizator je osigurao I bogatu tombolu po simboličnoj cijeni I svaku DOBITNU. (prodavale su ih Karla Bušić I Marija Čavlina).Ovim se putem zahvaljuju i pokroviteljima Gradu NG i Turističkoj zajednici grada kao I svim sponzorima koji ih uvijek podupiru. Sredstva od tombole i prodaje lepinja namijenili su radu FA mladih NG. 

Svakako treba zahvaliti svim onim posjetiteljima,koji su došli vidjeti djecu i  uživati u njihovim vještinama i umijeću prezentiranja i nošenja narodnih nošnji. Vjerujemo kako će do godine posjetitelja na središnjem novogradiškom trgu biti puno više jer su i organizatori, ali i svi sudionici to doista svojim vrijednim radom i trudom itekako zaslužili.

 I dok su na središnjem gradskom trgu trajala natjecanja u tradicijskim igrama: skakanje u vreći, runjenje kukuruza, potezanje užeta, štafeta i nošenje jajeta u žlici; koje su nadgledale dvije glavne sutkinje Željka Šebalj I Elvira Bakunić, a priskočio I Ivan Siladi, predsjednik DVD-a Gornji Bogićevci, istodobno su se pripremali I trganci. Sve je pratila Prosudbena komisija; Blaženka Blažević-predsjednica I članice, Mihaela Đeraj, voditlejica Odsjeka za društvene djelatnosti grada te Veronika Terzić. A prema njihovim ocjenama rezultati su slijedeći - Najbolje trgance skuhale su Maja Čaić I Martina Abianac iz KUD-a Vrbje, druga je ekipa KUD-a Mala: Zlata Sjeverac I Marija Marjanović, a treće mjesto zauzele su Terezija Nikolić I Marica Begić-ekipa Udruge umirovljenika općine Gornji Bogićevci.

Ukupni pobjednik natjecanja u tradicijskim igrama je ekipa KUD-a Starča Gornji Bogićevci, druga je ekipa Folklornog ansambla mladih NG, a treća ekipa KUD-a Dragalić.

U novogradiškoj Gimnaziji Prosudbena komisija u sastavu: Milan Rosić, predsjednik, inače vodi Udrugu čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” NG, te članovi Dinka Matijević, direktorica TZ I Borislav Vidošić, zamjenik novogradiškog gradonačelnika, ocjenjivala je djecu u narodnim nošnjama I to u tri kategorije. Prije proglašenja pobjednika, sva djeca su se prošetala glavnom gradskom ulicom, a onda se, na najbolji mogući način, kako su ih poučili njihovi voditelji, ali I roditelji, predstavili na pozornici.

U kategoriji od 6-8 godina treće mjesto osvojile su Tena Ferić I Petra Kukić iz KUD-a Mala, drugo mjesto Nika Bušić I Patricija Piškulić iz Folklornogansambla mladih NG, a prvo mjesto Lucija Mlinarski I Ivano Žugaj iz KUD-a Starča Gornji Bogićevci.

U kategoriji djece u dobi od 9-13 godina treće mjesto pripalo je Tihani Penić I Noi Šapić iz KUD-a Mala, drugo Emi I Niki Starag Šašić iz FA mladih NG, a prvo mjesto zauzele su Mia Čaić I Petar Krpan iz KUD-a Vrbje.

I u kategoriji djece od 14- 16 godina treće mjesto zauzeli su Sara Straga Šašić I Matej Šokić- Folklorni ansambl mladih NG, drugo mjesto pripalo je Kristini Matijašević I Ivoni Ranisavljević iz KUD-a Dragalić, a prvo mjesto Loreni Hrdžić I Mariju Peterle iz KUD-a Starča Gornji Bogićevci.

Nagrade su im svima uručili I fotografili se s djecom članovi Prosudbene komisije te Ernestina Straga Šašić predsjednica FA mladih NG, koja nam je po završetku ove vrijedne I jedinstvene manifestacije rekla kako je izuzetno sretna upravo zbog velike radosti koju su iskazala djeca. -Sigurno ćemo ovu manifestaciju nastaviti, a ujedno zahvaljujem svima koji su FA mladih NG pomogli I realizirati ju, Gradu NG, TZ, svim sponzorima, svim volonterima, kao I svim sudionicima- naglasila nam je u razgovoru te najavila tradicionalnu manifestaciju “Diko moja priko kola priđi” u čast Kraljice sv. Krunice, zaštitnice njihove župe.

Sve čestitke za organizcaiju zahtjevne manifestacije uputili su predsjednici I FA mladih NG I Dinka Matijević I Borislav Vidošić te istaknuli, među ostalim, kako će I dalje ovakve vrijedne događaje podržavati, a pomoć je također obećao u svojim mogućnostima Milan Rosić, spreman kako je rekao  dati potrebne savjete u dijelu oko narodnih nošnji.

Sve čestitke organizatorima FA mladih NG na ovoj prekrasnoj dječjoj manifestaciji, čiju su vrijednost prepoznali I prihvatili se pokroviteljstva Grad I Turistička zajednica, sve čestitke I odraslima koji ljubav prema tradicijskoj kulturnoj baštini prenose mlađima.I ova manifestacija doprinos je sadržajima namijenjenima djeci I s djecom I potvrđuje kako Nova Gradiška s pravom ima status Grada -prijatelja djece.

Donosimo I imena sudionika ove lijepe I vrijedne manifestacije: Ekipe koje su se natjecale u pripremanju trganaca:KUD MALA: Zlata Sjeverac, Marija Marjanović;KUD DRAGALIĆ: Ana Šupica  i Katica Matijašević;KUD STARČA GORNJI BOGIĆEVCI: Gina Peterle i Marica Begić; ekipaumirovljneika Gornji Bogićevci- Terezija Nikolić Ivka Pejić; EKIPA FA mladih NG:Draga Dugojević i Mirjana Ivanetić;KUD VRBJE: Maja Čaić i Martina Abianac.

DJECA U NARODNIM NOŠNJAMA:Od 6-8 godina:  KUD MALA: Tena Ferić i Petra Kukić;KUD STARČA G BOGIĆEVCI: Lucija Mlinarski i Ivano Žugaj;FA MLADIH NG: Nika Bušić, Patricija Piškulić

Od 9 – 13 godina: KUD MALA: Tihana Penić i NOA Šapić;KUD STARČA GORNJI BOGIĆEVCI:Marija Šagovac i Matej Lužar;KUD VRBJE:Mia Čaić, Petar Krpan;FA MLADIH NG:Ema i Nika Straga-Šašić

I kategorija od 14-16 godina:KUD MALA: Ema Tomašić i Marijan Marjanović; KUD DRAGALIĆ: Kristina Matijašević, Ivona Ranisavljević;

KUD GORNJI BOGIĆEVCI: Lorena Hrdžić i Marijo Peterle;FA MLADIH NG:Sara Straga-Šašić i Matej Šokić

TRADICIJSKE IGRE: KUD MALA:Tara Sjeverac, Tihana Panić, Paula Bošnjak, Andrijana Jakobović, Martina Glavaš, Samanta Jakobović;KUD DRAGALIĆ: Petra Dereženin, Mia Derežanin, Gabriel Barth, Antonio Barth, Petra Šupica, Lovro Modrić;KUD GORNJI BOGIĆEVCI: Antonio Šakić, Danilo Vukičević, Matea Mlinarski, Magdalena Furda, Anabela Mutnjaković, Helena Kurić; DVD-a GB: Rebeka Vujica, Josipa Mlinarski, Sara Jelčić, Lana Furda, Ana Šakić, Erika Šugić; KUD VRBJE :Nikola Jurčević, Iva Jurčević, Laura Petrović, Katarina Jurčević, Lana Pilipović, Agata Bivolčević;FA MLADIH NG: Dora Gaić, Klara i Magdalena Čavlina, Ester Faccio-Andrijić, Martina Suvala, Leonarda Kulundžić, Tonči - Mlaten Trošeljac i Matej Čavlina.

P1070108

P1070110

P1070117

P1070140

P1070144

P1070161

P1070180

P1070182

P1070192

P1070200

P1070236

P1070243

P1070248

P1070267

P1070269

P1070276

P1070278

P1070336

P1070342

P1070343

P1070353

P1070361

Foto: Franjo Samardžić

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner