85. obljetnica HPD "Strmac", 60. slavonskog planinarskog puta i 67. dana slavonskih planinara (foto)

Domaćini obilježavanja ovih vrijednih obljetnica bili su 10. rujna članovi HPD "Strmac" Nova Gradiška, a brojne planinare iz Slavonije, ali i iz BIH (Tuzla), Novog Sada, Sombora, Siriga, Subotice (Republika Srbija) ugostili su na izletištu Strmac u općini Cernik.

85. obljetnica HPD

Od domaćih planinarskih društava odazvali su se planinari iz Feričancaca, Đurđenovca, Pakraca, Đakova, Osijeka, Slavonskoga Broda, Našica, Lipika, Vinkovaca, Požege, Kutjeva, Daruvara, Županje, Belišća, Novske, Jankovca, Pleternice.

U ovom susretu aktivno su sudjelovali i članovi HGSS-a, kao i Biciklističkog kluba "Psunj" koji su vozili  uređenim i označenim biciklističkim stazama do Brezovog polja, a planinare su vodili vodiči Hrvatskog planinarskog saveza.

Okupljene je u ime Udruge slavonskih planinara pozdravio i čestitao domaćinima vrijednu obljetnicu predsjednik Oto Tosenberger, potom i načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, koji ih je ukratko upoznao s poviješću Cernika kao i inicijativom da zajedno s Gradom Nova Gradiška ovo izletište poprimi novi izgled na korist svih žitelja ovoga kraja, ali i svih koji u njega navraćaju. U ime Grada Nova Gradiška dobrodošlicu je poželio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić (i član HPD "Strmac") i potvrdio zajedničku želju općine Cernik i Grada da se "Strmcu" udahne novi život.

85. obljetnica HPD

Boris Lovrić, podpredsjednik Društva domaćina, ujedno i u ime HGSS-a,  zahvalio je članovima HPD "Strmac", kao i planinarima Lipika i Pakraca što su za ovaj dan uredili staze po Psunju, upoznao s tri pravca penjanja, kao i s inicijativom da se Psunj proglasi zaštićenim područjem. -To Psunj zaslužuje kao najveća planina u Slavoniji, ali i zbog svojih iznimnih vrijednosti. Inicijativu je formalno podržao i Grad NG, a na proljeće planiramo susret  planinara koji bi iz svih pravaca penjali do Brezovog polja i taj susret bio bi službeno "Inicijativa za zaštitu prirode"- naglasio je, među ostalim Boris Lovrić te dodao kako bi od toga koristi imali svi, i biciklisti, planinari, šumari, lovci. Riječi dobrodošlice uputio je i Toni Tkalčec tajnik Biciklističkog kluba "Psunj" te istaknuo kako se rado odazivaju ovakvim zajedničkim aktivnostima.

85. obljetnica HPD

Planinari su po povratku kod Planinarskog doma sudjelovali  u sportskim susretima u disciplinama: viseća kuglana, planinarska alka, bacanje kamena s ramena, potezanje užeta, a upriličeno je i revijalno penjanje na umjetnoj stijeni.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner