„Osmijeh u staklenci“

U ovoj kreativno-ekološkoj radionici koju je u sklopu 18. „Ljeta u knjižnici“ vodila Senka Serdar, dugogodišnja suradnica Knjižnice istinski je 10. srpnja uživalo 44 djece.

Unatoč malenom prostoru nitko nije bio nezadovoljan jer su oni najmlađi dobili priliku likovno se izraziti, a oni malo stariji od prirodnih materijala stvarali su svoje „osmjehe u staklenci“.

 

U provedbi radionice pomagale su i prof. Biljana Dakić, ravnateljica, potom viša knjižničarka Mirjana Pranjić, Ankica Višić, Biljana Radoš, a priskočili su i Renata Matijašević i Goran Bašić.

Uz to što su tijekom gotovo dva sata nastajali maštoviti „osmjesi“ djeca su puno toga i naučila na koje sve načine mogu uživati u prirodi, skupljati zanimljive oblike, ali i koliko „živi“ mahovina te na koji način i sami mogu doprinijeti očuvanju svog okoliša.

Svoje „osmjehe u staklenci“ ponijeli su kućama i sigurno će ih svaki puta podsjetiti na prekrasno i sadržajno provedeno vrijeme u Dječjem odjelu njihove Knjižnice.

-Radili smo u poticajnom okruženju među knjigama smještenima na policama, pa je svako dijete po jednu lijepu priču „zarobilo“ u vlastitoj staklenci stvorivši tako puno osmijeha i učinivši nam ovaj dan nezaboravnim.

 

Poučili smo ih kako i sami mogu, kada su s roditeljima ili s bakama i didama u šetnji parkom ili negdje u prirodi, već u prvih desetak koraka prikupiti različite materijale: grančice, češere, mahovinu, latice, kamenčiće, lišajeve,...i onda kod kuće i sami osmisliti vlastite kreacije u staklenkama. Mogu ih pokloniti i svojim najbližima, ali i prijateljima i sigurno će za takav orginalan poklon dobiti kao zahvalu prekrasan osmijeh.

Također smo djecu poučili i kako recimo papir obojati prirodnim bojama, od biljaka koje se iskuhavaju, od raznih čajeva. Danas smo radili s papirom kojega sam potopila u kavu tako da je dobio jednu vrstu žute boje koja podsjeća na one nekadašnje starinske papire koje dakako, ne možemo kupiti u prodavaonici. Naučili smo također kako je kopriva idealna biljka za pravljenje užeta. I sve to što sam djeci pripremila za izradu „osmijeha u staklenci“ imalo je i poseban miris, miris prirode u što su se i sami uvjerili- ispričala nam je, među ostalim voditeljica radionice Senka Serdar.

I u njihovom svakodnevnom životu, kako nam je rekla, prisutna je priroda. Iako žive u gradu, djecu je naučila pronaći zanimljive oblike i materijale u Gradskom parku i kod OŠ „Mato Lovrak“ pa u njihovom domu gotovo svakodnevno nastaju neki posebni ukrasi. Djeca na ovaj način razvijaju maštu, kreativnost, ali i uče poštovati i čuvati sve ono što nas u prirodi okružuje.

-Želim i svojoj djeci prenijeti onu istinsku i iskonsku ljepotu u kojoj sam i sama odrastala. Puštam ih da hodaju bosi, nastojimo da se što više igraju u prirodi, da uživaju u njezinim mirisima i zvukovima. Ali mi smo i strastveni sakupljači slikovnica i knjiga. Što su starije, to bolje, a posebno su nam vrijedne one s posvetama -rekla nam je Senka Serdar, koja je iznimno kreativna i umjetnička duša, a pokazala nam je to i zanimljivom likovnom izložbom na temu „Mali princ“ u sklopu ovogodišnje „Noći knjige“ u Novoj Gradiški.

 

Djecu cijeloga novogradiškoga kraja očekuju ovoga tjedna još dvije radionice: četvrtak 11. srpnja kreativno-edukativna tema „Automobili nekad i sad:čarobni svijet oldtimera“, uz otvorenje izložbe „Veseli prijatelji ljeta“, a radi se o plastelin figuricama koje izrađuje nadareni dječak Marin Mokrović; petak 12. srpnja „Morske slike na kamenim oblutcima“, likovno-literarna radionica.

„Ljeto u knjižnici“ ide dalje i slijedećega tjedna; 16. i 17. srpnja predviđene su MICRO:BITradionice te 19. srpnja Ljetna zagonetaonica za osnovnoškolce.

Podsjećamo, organizator ove više puta nagrađivane manifestacije je Gradska knjižnica Nova Gradiška, pokrovitelj je Grad, a potporu daju i suradnici: Dječiji vrtić NG, Glazbeni odjel OŠ „Mato Lovrak“, Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ NG. U ostvarenju sadržaja pridružili su se i Oldtimer klub „Classic 99“ NG, Zagonetački klub Dragalić uz potporu „Ljekarne Zubović“ iz Rešetara, kao i Informatička tvrtka DEEP DATA.

Svi ste draga djeco, od Stare Gradiške do Nove Kapele i Batrine dobro došli ponešto korisno naučiti, družiti se, steći nove prijatelje i na zanimljiv i sadržajan način provesti dio ljetnih praznika.

 

DSCN6076

DSCN6077

DSCN6078

DSCN6079

DSCN6080

DSCN6081

DSCN6083

DSCN6086

DSCN6087

DSCN6088

DSCN6090


UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner