U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi popunjena mjesta za upis u prvi razred

Kao i prošle godine u ovoj školi mjesta za sva zanimanja su popunjena.

Upisuju dva razreda tehničara za računalstvo, 38 učenika, među kojima su i dva ponavljača; jedan razred komercijalista, 20 učenika i jedan razred mehatroničara, 16 učenika, kvota koja im je odobrena od Županije i kasnije od resornog Ministarstva je 20.

Ponedjeljak, utorak i srijedu, 15.,16. i 17. srpnja od 8 do 13 sati odvijat će se upisi.

-Roditelji sa svojom djecom trebaju doći s isprintanim upisnicama i liječničkom dokumentacijom kao i dokumentacijom na temelju koje su ostvarili dodatni bod –potvrda od liječnika ili Zavoda za zapošljavanje. Ovdje smo da potvrdimo upis i onda možemo krenuti u formiranje razrednih odjeljenja-istaknula nam je u razgovoru ravnateljica Sanja Muller Zoričić.

 

Po sadašnjoj situaciji u ovoj školi ne bi trebali imati drugi i treći upisni rok.

-Međutim uvijek se može dogoditi da netko ne potvrdi svoj upis i to je ono što, rekla bih, nije ni pošteno prema drugim učenicima koji su prema broju bodova prvi ispod crte jer se ne uspiju upisati, a mi onda imamo slobodno mjesto. Mi to sada ne znamo.Trenutno kako vidimo popunjena su nam sva mjesta, četiri razredna odjeljenja i imali smo i više zainteresiranih s prvim odabirom nego što smo uopće i nudili-dodala je Muller Zoričić.

Što se tiče uspjeha u protekloj nastavnoj godini imali su dosta učenika na dopunskom radu. Većina ga je uspješno završila. Određeni broj učenika će u osmom mjesecu, 20. i 21. kolovoza doći na pisane i usmene popravak . Raspored će, kao i sve druge obavijesti biti na web stranici škole početkom kolovoza.

Ono što je važno tijekom školovanja, bilo da se radi o osnovnoj ili srednjoj školi, jest kontinuitet učenje.

-Ove smo godine imali jedan broj učenika prvih razreda koji ga nisu prošli, ali ponovno upisuju našu školu. Bili su to vrlo dobri učenici u osnovnoj školi i kada su pali pitala sam ih što se dogodilo. Odgovor je bio kako su počeli učiti zadnjih mjesec dana. Usvakoj školi je važan kontinuitet učenja, a kod nas posebno jer se većina strukovnih predmeta nadovezuje jedan na drugi. Ako iz jednog nismo naučili nedostajat će to znanje za drugi predmet i onda nastaje problem. Naime, učenici, ali i roditelji kada djeca dođu u srednju školu, misle kako su sada veliki i kako sve znaju. Učenik je završio osmi razred u šestom mjesecu, a srednju upisuje u rujnu, pa čini mi se ipak da baš u ta dva mjeseca baš i nije odrastao. Mislim da roditelji djecu trebaju bolje pripremiti jer taj upis u srednju školu je izuzetno stresan i treba nastojati da prođe sa što manje problema- rekla nam je naša sugovornica.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi očekuju vas i zanimljivi projekti

Trenutno još traje Erasmus, jedan dio su završili. Bili su u konzorciju sa Tehničkom školom iz Karlovca i Slavonskoga Broda tako da su naši učenici išli u Sloveniju i Španjolsku, nastavnici su držali edukaciju u Sloveniji i naš je dio završio, ali projekt „Kompas“ u sklopu Ersmusa još traje.

NOVOST

Prije dva dana ETŠ i ekonomska škola dobila je potvrdu da su prošli u K2 . Projekt je pisala škola iz Švedske, a mi smo partneri zajedno sa školom iz Španjolske, Francuske i Njemačke. Od rujna 2019. nastavnici kreću na putovanja i edukacije.

-Imat ćemo šire predstavljanje projekta ali ukratko bih rekla da je to naša kurikularna reforma u strukovnim zanimanjima. Cilj projekta će biti napraviti stroj za razminiravanje, ali na prvom mjestu osuvremeniti nastavu, dakle nove metode u nastavi strukovnih predmeta. Bit će to razmjena iskustava između nastavnika spomenutih pet škola iz pet država. Projekt će trajati dvije i pol godine i imamo tim koji je spreman- ponosno je naglasila Sanja Muller Zoričić.

ETŠ i ekonomska strukovna škola u Novoj Gradiški ulazi od jeseni u kurikularnu reformu s tri predmeta: hrvatski i strani jezik i matematika. To je ono što su obavezni i za što su nastavnici prošli edukaciju na seminarima. Udžbenici će vrlo brzo biti i na školskoj web stranici jer su i njih morali mijenjati. Promjene u smislu osuvremenjavanja nastave čekaju i druge predmete i to na način da ju približe učeniku.

-Možda je nama i lakše u odnosu na druge škole s opće obrazovnim predmetima jer mi cijelo vrijeme baratamo s konkretnim jer i ne možemo naučiti ako konkretno ne napravimo- istaknula je ravnateljica.

U ETŠ i ekonomskoj školi praksa je kurikulumom propisana za svaki predmet iako prema riječima ravnateljice, sve što je teoretski pokušavaju kroz praktično i pokazati.

-Dosta je tijekom godina opreme nabavljeno, ali i dalje radimo na osuvremenjavanju. Tehnička škola možda je i jedna od najskupljih za opremanje jer je stalno nešto novo i mi to moramo pratiti. Imamo minimalno 120 računala koja su za vrijeme nastave sva u upotrebi jer se i većina naših predmeta zasniva na računalstvu, znači moramo to održavati i nabavljati novije. U tome pomažu i naši osnivači, Županija, ali i Grad, svi se trude koliko mogu, imamo dobru suradnju, naravno uvijek može više, ali zadovoljni smo dosadašnjom.

Uvijek i sami pratimo natječaje, javimo se, tražili smo i donacija, odradimo projekte i kroz njih nabavimo dio opreme. Surađujemo i sa Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Nenada Bakića, pa i na taj način se osigura dio potrebne opreme.

Imamo i naš KOD klub kojega vodi prof. Boris Grgić i na taj način sudjelujemo i na natjecanjima kao škola pa dakle i vlastitim sposobnostima i znanjem nabavimo dio opreme- istaknula nam je u razgovoru Sanja Muller Zoričić.

Svakako treba istaknuti kako u školi vode računa i o darovitoj djeci pa tako imaju i uspješne glazbenike, sportaše, likovnjake.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner