U novogradiškoj Gimnaziji popunjena mjesta za upis u prvi razred

Prvoga dana u prvom upisnom roku popunjena su sva mjesta u Gimnaziji. Odobrena su 3 razredna odjela po 20 učenika, nema ponavljača, a od ponedjeljka 15. srpnja počinju upisi. Drugog i trećeg upisnog roka u Gimnaziji neće biti.

-Ova je godina bolja po broju prijavljenih učenika i žao nam je što je prošle godine ukinuto četvrto odjeljenje i što prema Mrežama škola nije dozvoljeno povećanje broja razrednih odjela jer bismo ga ove godine popunili bez problema-rekla nam je ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik. Također je dodala kako učenici koji su odabrali Gimnaziju kao prvi izbor imaju izuzetno visok broj bodova i mišljenja je kako jedna dobra generacija dolazi u ovu školu.

Novogradiški gimnazijalci postigli odlične rezultate na Državnoj maturi

U jeku velikih povika na rezultate Državne mature u Gimnaziji su ponosni na rezultate svojih maturanata.

-Vrlo je mali broj padova iz izbornih predmeta. Oko 15-ak i više učenika s odličnim je uspjehom položilo višu razinu engleskog jezika; 10-ak odličnih ocjena je iz hrvatskog jezika, također viša razina; dobra je riješenost i matematike i mi smo zadovoljni, a moramo znati da je ove godine matematika bila puno teža, naravno kada je riječ o višoj razini. Iz kemije nemamo niti jedan pad. Svi su ozbiljno pristupili i tom ispitu, iako govorimo o izbornom predmetu. Dobri su i rezultati iz fizike. Imamo učenika koji je dva obavezena predmeta, hrvatski i engleski jezik, položio s odličnim, matematiku s vrlo dobrim i izborni predmet, fiziku s odličnim.

Rezultatima smo zadovoljni i mi i maturanti, prigovora je nešto malo i uglavnom se odnose na ispitna pitanja. Moramo znati i da naši učenici polažu Državnu maturu i ulaze u utkamicu s učenicima Matematičkih gimnazija s informatičkim programima, Gimnazijama koje nastavu matematike imaju po sedam ili osam sati tjedno, četiri tjedno fizike i slično. I kada to znamo, još smo ponosniji na rezultate svojih maturanata- istaknula je prof. Ptačnik.

Kao škola organizirali su dodatne pripreme iz engleskog i hrvatskog, matematike, fizike i probno polaganje Državne mature. Vjeruju da je takav pristup i škole i učenika rezultirao ovakvim uspjehom.

Opća Gimnazija široko priprema učenike da polažu višu razinu ispita i osposobljeni su upisati Visoka sveučilišta.

-Slijedom i ovih rezultata naši učenici ulaze i na prve izbore fakulteta. Njih 10 izabrali su strojarstvo,10-ak njih elektrotehniku, slijede medicina, stomatologija, biokemija, PMF i vjerujem da će i upisati prvi izbor- naglasila je ravnateljica.

Škola za život u Gimnaziji ide dalje

Gimnazija je prošle godine bila jedna od 6 u RH koja je ušla u eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život“. Slijedeće školske godine idu dalje, a pripreme za frontalnu primjenu kurikularne reforme su u punom jeku. U drugom razredu i dalje će biti u eksperimentalnom programu.

- Imamo privilegiju biti jedna od 6 gimnazija koja može davati svajete, ispitivati nove udžbenike, nove tipove zadataka i zapravo se to članstvo u elitnom društvu škola, pokazalo izuzetno vrijednim i dobrim iskustvom-dodala je prof. Ljiljana Ptačnik.

Što se tiče kurikularne reforme u središtu su učenici i oni koji su sudjelovali u tomu su izuzetno zadovoljni ovim programom. Zadovoljni su i roditelji, nastavnici prolaze dodatne edukacije i pripeme, a i škola je imala i vrlo konkretne koristi od sudjelovanje u eksperimentalnom programu kojega nastavljaju u drugim razredima.

-U tri naravata dobili smo opreme u vrijednosti 340.000 kuna, informatizirani smo, sve učionice imaju pametne ploče, tablete, kompletnu dodatnu opremu. Opremljen je laboratorij za fiziku, kemiju, biologiju i biokemijski laboratorij, a u 3 i 4 razredu imat ćemo novi izborni predmetmikrobiologiju s laboratorijskim vježbama, što će dodatno omogućiti stjecanje više znanja za sve one koji se odluče za prirodne fakultete-naglasila je prof. Ptačnik.

Stigla donacija udžbenika za 3. i 4. razred

Drugu godinu za redom, a slijedom odlične suradnje s XIII zagrebačkom Gimnazijom u novogradišku je stigla velika donacija udžbenika za učenike 3 i 4 razreda. Upravo se obavlja popis, a učenici će spomenutih razreda moći od 22. kolovoza pogledati koji su na raspolaganju i besplatno ih preuzeti.

Popis udžbenika za učenike prvih razreda je na mrežnim stranicama škole i roditelji ih moraju nabavljati potpuno nove usklađene s frontalnom primjenom reforme.

Za 58 učenika drugih razreda koji nastavljaju „Školu za život“, udžbenici, radne bilježnice i nastavni materijali su besplatni.

Projekti u Gimnaziji

Na prvom mjestu je sudjelovanje učenica i učenika na državnim natjecanjima, koje su ostvarili i u prošloj godini, a imali su učenika na spomenutoj razini natjecanja iz matematike i latinskog jezika.

Također je bilo i nekoliko školskih projekata uz obilježavanje 100. godina Gimnazije, a prema povratnim informacijama, izuzetno su dobro odrađeni, primljeni i sadržaji u sklopu njih odlično posjećeni.

„Dan otvorenih vrata“ su upriličili dva puta, u siječnju te u svbnju i vjeruju da je i ovaj način upoznavanja sa svime onime što škola nudi u srednjoškolskom obrazovanju doprinijelo da i rezultat prijava ove godine za upis Gimnazije bude odličan.

Proveli su i projektni dan, Europski dan parkova“ za učenike prvih razreda („Škola za život“), a tada su sve predmete i sate odradili u Gradskom parku gdje su interdisciplinarno pristupali problemima i rješavali zadatke. O tomu je prilog objavljen na web portalu kurikularne reforme te u Školskim novinama.

-Bili smo uključeni i u projekt TeachMeet u sklopu kojega su nastavnici predstavili novine ostalim školama, a snimka je na internetu. Naime, 12 profesora u 5 minuta predstavilo je ono što su radili s eksperimentalcima i naravno sadržaj je i dalje dostupan na internetu- istaknula je prof. Ptačnik.

U županijskom projektu „EUREKA“ za darovite učenike sudjeluje 14 učenika, potvrđenih kao daroviti i s njima se posebno radi po programu donesenom za svakog od njih. Ulažu se napori da se darovitost u potpunosti razvije.

U Gimnaziji Nova Gradiška s općim programom učenike, prema riječima prof. Ljiljane Ptačnik, očekuje jako puno novih načina stjecanja znanja i vještina, rad na potpuno drugačiji način, visokomotivirani nastavnici, zabavan sadržaj, dosta projektnih dana, terenske nastave. Od ove godine uvode i fakultativnu nastavu dramskog odgoja, zborno pjevanje, ponovno su ustrojili i Rock bend. – Nastojimo u školi, svime što radimo, učenicima i nastavnicima pružiti osjećaj boravka kao kod kuće u zajedništvu, uz svakom učeniku prilagođen način rada.