„Samo jedno sjećanje na mladost“

Naslovljen je tako nosač zvuka, prvijenac KUD-a „Šokadija“ iz Batrine, koji je svjetlo dana ugledao u povodu obilježavanja 60. rođendana Društva.

Predstavljen je 12. srpnja u prepunom mjesnom domu u Batrini, a domaćini su se pobrinuli pokazati kako čuvaju tradiciju ne samo pjesmom, plesom, nošnjama već i gastro ponudom. I doček gostiju bio je u maniri naših starih, uz domaću šljivovicu i kiflice, da se nešto „založi“ do večere.

O povijesti Društva

KUD „Šokadija“ iz Batrine s radom je započeo 1959. godine i već šezdeset godina diljem domovine i inozemstva pronosi i predstavlja kulturnu baštinu svoga mjesta i županije Brodsko-posavske. Društvo okuplja uglavnom mlade članove koji svojim trudom i zalaganjem predano rade na očuvanju kulturne baštine svoga kraja. Nastupali su na gotovo svim važnijim smotrama folklora u Hrvatskoj kao što su: Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Ljeto valpovačko, Miholjačko sijelo, Na Neretvu misečina pala i dr. Brojna su i međunarodan gostovanja u: Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Rumunjskoj i Bosni i Hercegovini.

-Od 1959. godine, o čemu svjedoči i bogata izložba fotografija, nanizalo se toga dosta. Podijelili su smo ju u dva dijela od '59. do 1992. godine od kada bilježimo kontinuitet do danas. Ono što smo radili itekako se vidi, a vidjelo se i diljem Lijepe naše, pa i izvan njezinih granica. Najstarija fotografija članova KUD-a u nošnjama je iz 1936. pred crkvom sv. Antuna na misi za Stjepana Radića.Uvijek je bilo različitih problema, ali dok god je bilo članova koji su svojim trudom i zalaganjem željeli sačuvati tradicijsku baštinu i naslijeđe naših starih, nalazila su se i rješenja. A te 1992. skupina je zanesenjaka odlučila sve to revitalizirati i ponovno je na noge stao KUD „Šokadija“ pod ravnanjem tadašnjeg predsjednika Franje Jurkovića. Naravno zahvaljujem se svim predsjednicima Društva prije i poslije 1992. godine za sve što su učinili za KUD. Kada smo obnovili rad Društva organizirali smo i prvo „Antunovo u Batrini“ 1993. na igralištu u Batrini kada se okupilo 600 posjetitelja i do danas ovaj broj nije nadmašen. U realizaciji ove manifestacije važna nam je i suradnja s Konjogojskom udrugom „Slavonija“ iz Slavonskoga Broda, a ostvarena je zahvaljujući našem Ivanu Kroli koji se sve ove godine brinuo da tradiciju i ljepotu našega blaga pokažemo i urešenim zapregama i konjima. Tu je i manifestacija „Županija igra i pjeva“ koju smo naizmjenično održavali mi i Sičani, a kasnije je kontinuitet te manifestacije preuzeo njihov KUD „Radinje“. Prva gostovanja i to u Njemačku kreću od 1996., pa onda putujemo i u Francusku, Rumunjsku, Italiju, BIH-ispričao je među ostalim Tomislav Dujić predsjednik današnjeg KUD-a „Šokadija“ iz Batrine.

Svakako je vrijedno istaknuti kako je Muška pjevačka skupina KUD-a Batrina dobila nagradu na Državnoj smotri bećaraca u Babinoj Gredi.

-Bilo je to 2016. i tada smo pobijedili na Županijskoj smotri bećaraca u Brodskom Varošu i time smo ostvarili pravo nastupa na Državnoj smotri u Babinoj Gredi, kao čuvari hrvatske nematerijalne, ali i svjetske nematerijalne baštine, bećarac je i na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine, a dobili smo nagradu za najbolje stihove i najbolje izvođenje bećarca što se tiče koncipiranosti nastupa. Odlučili smo da nam tema budu brkovi i svi su muškarci imali brkove, pa se to svidjelo i Komisiji i ljudima iz Ministarstva kulture i dobili smo nagradu jer smo bili jedini prema njihovoj odluci koji smo od početka do kraja bećarca imali jednu poveznicu. Još smo dvije godine iza toga bili pobjednici u Brodskom Varošu, a poslije toga, eto, kao i u drugim sredinama razišli su nam se muški članovi trbuhom za kruhom, pa ih nismo uspjeli skupiti ni za snimanje ovog CD-a. Tako je naš prvijenac snimila Ženska pjevačka skupina-istaknuo je Dujić.

Nosač zvuka „Samo jedno sjećanje na mladost"

Ideja traje već neko vrijeme, a ove su se godine odlučili „zagristi“ i to napraviti.

-Prvotno smo imali namjeru da to bude dupli album. Naime, na CD-u je dio onoga što izvodimo, međutim imamo materijala snimljenih u mnogim radio emisijama: Radio Osijek, 1970; HRT je zadnjih 15-20 godina ovdje snimao razne materijale, a bili su tu Miroslava Hadžihuseinović, Željko Kovačić, Antun Tuca Nikolić, no nismo ga mogli dobiti zbog, kako to već ide, autorskih prava iako je to nelogično jer smo mi izvođači. Željeli smo to sve sačuvati i naravno zabilježiti na CD-u, međutim kako bismo ipak ostvarili tu svoju ideju odlučili smo se da izabrane pjesme, domaće iz našega kraja izvede Ženska pjevačka skupina. I taj je dio naravno reguliran zakonski.

Tako i CD nosi naslov „Samo jedno sjećanje na mladost“ i namjeravamo sa snimanjem nastaviti i dalje- ispričao je, među ostalim o nastanku CD-a Tomislav Dujić.

Zanimljiv je i motiv na naslovnici nosača zvuka, a radi se o obodu batrinske marame i ona je kao i sve starinsko i vrijedno sačuvano u fundusu obitelji Abramović koja za potrebe Društva i za manifestacije posudi i na vidjelo iznese vlastito narodno blago.

-Nama nije bio cilj napraviti vrhunsko glazbeno djelo, nego zabilježiti izvorno pučko pjevanje, onako kako se nekada ovdje pjevalo i kako će se pjevati i dalje- naglasio je predsjednik Dujić.

Rad Društva financijski podržava Općina Nova Kapela, koja je pomogla i za snimanje CD-a, a vrijednost ovoga projekta prepoznala je i TZ Brodsko-posavske županije pa su i oni dali financijsku potporu za spomenutu namjenu.

Izbor pjesama na CD-u

Već punih 13 godina s KUD-om „Šokadija“ surađuje Branka Peh, umjetnička voditeljica Društva, koja je i napravila izbor pjesama za prvi nosač zvuka.

-To su pjesme koje smo utkali u sve naše koreografije, koje su najtipičnije za Batrinu i batrinski kraj-naglasila je Branka Peh.

Radi se o slijedećim pjesmama: Ajde druge da igramo,šetano kolo;Drumarac; Anica ovce čuvala; Iz kamena; Rosa rosi,šetano kolo; Čije li su tarabe; Čobanska; Batrinski povraćanac; Marko konja poji,šetano kolo; Ja sam cura, drumarac; Zeleni se livada i dvije sakralne: Travnikom ravnim, narodna i O, mila Majko nebeska, Ćiril Brajša. Zašto sakralne? Zato što Ženska pjevačka skupina KUD-a Batrina sudjeluje na Smotri crkvenog pučkog pjevanja koja se održava u sklopu Brodskog kola, najstarije Smotre folklora u RH. Samičar koji ih prati je Marko Kajfeš.

A u Ženskoj pjevačkoj skupini su: Branka Peh, Terezija Čivić, Ana Abramović, Vesna Banjak, Lukrecija Mudrovčić,Leona Livić, Josipa Cindrić, Ivana Abramović, Valentina Čivić-Branković, Laura i Leona Eržen, Magdalena Poljac te počimalje Melani Matičević i Josipa Maričević.

Nosač zvuka „Samo jedno sjećanje na mladost“ KUD-a „Šokadija“ Batrina snimljen je u studiju „Pauza“ u Podvinju, produkciju potpisuju Nikola Gabrić-Mika i Mladen Rakić, koji je i na njegovu predstavljanju istaknuo kako se nije nadao da će ovako mlade članice jednostvano stati za mikrofon i otpjevati pjesme bez ponavljanja.

 

U ime općine Nova Kapela članovima KUD-a zahvalio je na trudu, djelovanju i čuvanju kulturne tradicijske baštine i načelnik općine Ivan Šmitt koji se prisjetio i nekadašnjih „proba“ Društva na otvorenom posebno u ljetno vrijeme, a koje je gledao kao dijete, jer kako je istaknuo, njegova baka je prva kuća do Doma.

-Ovo je zaista bogata povijest. Pogledao sam izložbu i stvarno je važno što je ovo napravljeno da mlađe generacije Batrine ovo vide, jer je ovo doista rijetka prilika. I treba sve ovo cijeniti. Zahvaljujem vodstvu KUD-a, predsjedniku Dujiću, tajniku Josipu Čiviću, Branki Peh, ma svim članovima Društva što su ovaj događaj organizirali.U ovoj godini smo mislim počeli shvaćati kako novac nije najvažniji, već su najvažniji ljudi. Ili nas ima ili nas nema. Pa i naš dolazak ovdje danas KUD-u je važnije od stanja na računu. Ipak valja reći da smo zadnjih godina sredstva iz proračuna za KUD dva, tri puta povećali. Nastavit ćemo s time jer ovo je za naše mlade i izlazak, prilika da se druže, putuju. Da KUD-a nema ne bi imali priliku upoznati Hrvatsku, Županiju i stoga je vrijednost ovog Društva višestruka u mojim očima ne samo kroz kulturu, tradiciju, pjesmu, već i kroz socijalizaciju i odgoj mladih generacija- rekao je, među ostalim načelnik Ivan Šmitt.

Svečanost promocije CD-a „Samo jedno sjećanje na mladost“ pratili su u publici i predsjednik Općinskoga vijeća Anto Žagrić, kao i predstavnici udruga civilnoga društva Općine Nova Kapela, a rad Društva podržava i župnik Goran Mitrović. Važno je napomenuti kako je KUD „Šokadija“ član Družine čuvara hrvatskih obiteljskih zadruga, što im je omogućilo i članstvo u Međunarodnoj asocijaciji folklornih udruga. Na čelu Družine je prof. dr. Manda Svirac, koja je također podržala i ovaj projekt KUD-a.

Veliki jubilej, 60. Godina „Šokadije“ i predstavljanje nosača zvuka oplemenile su nastupom Ženska pjevačka skupina KUD-a domaćina i slavljenika i njihovi gosti Žesnka pjevačka skupina KUD-a Cernik i Muška pjevačka skupina KUD-a „Krešimir Šimić“ iz Podcrkavlja.

NGB-020-2019-07-14

NGB-019-2019-07-14

NGB-018-2019-07-14

NGB-017-2019-07-14

NGB-016-2019-07-14

NGB-015-2019-07-14

NGB-014-2019-07-14

NGB-013-2019-07-14

NGB-012-2019-07-14

NGB-011-2019-07-14

NGB-010-2019-07-14

NGB-009-2019-07-14

NGB-008-2019-07-14

NGB-007-2019-07-14

NGB-006-2019-07-14

NGB-005-2019-07-14

NGB-004-2019-07-14

NGB-003-2019-07-14

NGB-002-2019-07-14

NGB-001-2019-07-14

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner