Mali „programeri“ na djelu

Micro:bit je maleno računalo koje se može programirati, zamišljeno i oblikovano tako da učenje i poučavanje učini jednostavnim i zabavnim.

A upravo je tako, zabavno bilo i na MICRO:BIT radionicama;NG ljetna STEM revolucija, u sklopu 18. „Ljeta u knjižnici“ održanima 16. i 17. srpnja.

Mali su se zaljubljenici u svijet informatike okupili u Gradskoj vijećnici grada Nova Gradiška gdje su radionice održane zbog većeg prostora i bolje tehnološke opremeljenosti i više nego korisno proveli dva ljetna dana.

Voditelj radionica bio je David Markolović iz Informatičke tvrtke DEEP DATA, a suvoditeljice prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice i Biljana Radoš, knjižničarka.

Uz zanimljive zadatke koje su djeca vrlo brzo rješavala, predstavio se i nadareni i nagrađivani osnovnoškolac Leon Pecarić, slijedeće godine učenik 6. razreda OŠ „Mato Lovrak“. Bio je sudionik ovogodišnjeg Državnog natjecanja iz informatike održanom u Primoštenu na kojemu je osvojio visoko drugo mjesto.

-Tamo sam se jako dobro zabavio i nadam se da će se i drugi okušati u nekim natjecanjima iz informatike. Iako mi je drago zbog nagrade, ona je manje važna, više mi je važno sudjelovanje i novo znanje. Ipak nagrada je bila i novčana i dobio sam 1.300 kn te nagradni odmor, koji se inače plaća 2.000 kn. Informatikom se zanimam od drugog razreda osnovne škole, a pravo sam se u taj svijet unio u trećem, četvrtom razredu. Na natjecanju sam morao pokazati opće znanje o informatici, a s micro:bitovima nisam imao iskustva. Vrlo brzo sam sve „pohvatao“ i planiram isprogramirati nekakav Platformer, vrstu video igre u kojoj nema puno neprijatelja, već se trebaju preskakati prepreke i što brže doći do cilja- ispričao je ovaj vedri dječak otvoren za nova znanja.

Suvoditeljica radionice, Biljana Radoš, a podržala ju je i viša knjižničarka Mirjana Pranjić, koja je pomogla u provedbi radionice, predložila je da Leon u Knjižnici za djecu održi vlastitu radonicu s čim se dječak spremno i složio.

Leon Pecarić kod kuće igra video igre i kako je rekao skuplja ideje za programiranje vlastitih. Uz to piše priče i stripove.

-Stripovi su jednostavni jer nisam baš najbolji slikar, ali vrlo dobro pišem priče. Dosta sam za kompjutorom, živim u nekom svom svijetu, ali čim imam priliku izaći odmah odem i igram se. Ja se smatram odraslijim od svojih vršnjaka. Imam 11 godina, ali mislim da sam ozbiljniji i od malo starijih. Znam kada je vrijeme da se šalim, a kada da pričam o ozbiljnim stvarima. Želim se ja igrati i lovice i skrivača, ali uglavnom želim smislenije igre. Trenutno me zanima jedna Društvena igra u kojoj sami radite svoj svijet. Imam prijatelje čak nekoliko, sa dijelom njih se šalim, a s drugima sam ozbiljniji i pričamo o intelektualnijim stvarima. Puno sam se zabavio na micro bitovima i bilo bi dobro to nastaviti- dodao nam je Leon u razgovoru.

Voditelj radionice David Markolović

-Radionice su održane u suradnji s BOSON paketima, a što se tiče micro:bita, to su mikro računala koja pomažu djeci da na zabavan način nauče nešto novo, da se odmaknu od postojećih igrica i da pokušaju napraviti sami svoje igrice, dakle programirati. Ovo je prilika da na zanimljiv način mi njih uvedemo u taj svijet programiranja i da ih već u ranoj dobi što više uvedemo u svijet informatike, jer to je informatičko doba svuda oko nas i bilo bi jako dobro da djeca, dok su manja, krenu učiti jer će im to itekako trebati u daljnjem školovanju i životu- istaknuo nam je naš sugovornik.

David Markolović završio je studij informatike, a za ovo područje se počeo zanimati u srednjoj školi i po internetu je samostalno pronalazio neke radove te sam pokušavao nešto stvoriti.

-Tada sam i odlučio da želim naučiti prgramiraje, web dizajn jer me zanimala i izrada web stranica i onda sam nakon nekog vremena odlučio da se time želim baviti u životu- dodao je u razgovoru.

Trenuto radi u tvrtki DEEP DATA i to na bazama podataka, nešto malo web dizajna i grafika. -Planiram još upisati četvrtu i petu godinu studija pa onda poslije toga vidjeti što dalje u životu- naglasio je David Markolović zadovoljan odazivom djece na radionice. -Iako su sudionici dosta mladi bilo im je sve zanimljivo i zabavno. A kada sam nešto napraviš odmah si i sretniji- zaključio je.

Na dvodnevne radionice MICRO:BIT; NG ljetna STEM revolucija odazvalo se 20 djece. -Djeca su za ovakve sadržaje jako zainteresirana jer su i u svakodnevnom životu s kompjutorima. Žele da ovakvih sadržaja još bude- rekla nam je knjižničarka Biljana Radoš. Tko zna, možda ih bude i tijekom zime.

I još jedna VAŽNA INFORMACIJA!

U Gradsku knjižnicu Nova Gradiška stiglo je 20-ak MICRO:bitova i bit će dostupni za posudbu krajem kolovoza.

PODSJEĆAMO!

Sutra, 19. srpnja od 9 do 11 sati na Dječjem odjelu knjižnice na rasporedu je „LJETNA ZAGONETAONICA ZA OSNOVNOŠKOLCE“ i to za uzrast djece od 1-4. razreda. Organizator je Zagonetački klub Dragalić, suorganizator Gradska knjižnica Nova Gradiška, a voditelj je Vjeko Hudolin, predsjednik ZKD-a uz članove Kluba.

I naravno, dobro su došli osnovnoškolci od Stare Gradiške do Nove Kapele i Batrine.

NGB-001-2019-07-18

NGB-002-2019-07-18

NGB-003-2019-07-18

NGB-004-2019-07-18

NGB-005-2019-07-18

NGB-006-2019-07-18

NGB-007-2019-07-18

NGB-008-2019-07-18

NGB-009-2019-07-18

NGB-010-2019-07-18

NGB-011-2019-07-18

NGB-012-2019-07-18

NGB-013-2019-07-18

NGB-014-2019-07-18

NGB-015-2019-07-18

NGB-016-2019-07-18

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner