Ljetnom zagonetaonicom završilo 18. „Ljeto u knjižnici“

Zanimljivim edukativnim sadržajem radionice pod nazivom „Ljetna zagonetaonica“ 19. je srpnja na Dječjem odjelu završilo ovogodišnje 18. po redu „Ljeto u knjižnici“.

Održana je zahvaljujući odličnoj suradnji Gradske knjižnice Nova Gradiška i Zagonetačkog kluba Dragalić, pa iako je bila namijenjena osnovnoškolcima od 1-4 razreda, u rješavanju, ali i stvaranju vlastitih zagonetki, rebusa, premetaljki,...okušali su se i mlađi.

Voditelji radionice bili su Vjekoslav Hudolin, predsjednik Zagonetačkog kluba Dragalić, Igor i Mirjana Šupica, članovi Kluba i preko 30 djece, na način primjeren njihovoj dobi, uveli su u svijet enigmatike.

Ujedno je ovo nastavak uspješne suradnje Gradske knjižnice NG i Zagonetačkog kluba Dragalić, koja je počela osnivanjem ovog jedinstvenog Kluba, ne samo na našem području već i u regiji.

Dobrodošlicu je sudionicima još jedne radionice 18. „Ljeta u knjižnici“ poželjela prof. Biljana Dakić, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, a potom su djeca krenula u rješavanje zagonetki, rebusa, premetaljki, križaljki,...koje su im pripremili voditelji.

-Mi smo shvatili da moramo raditi s djecom. Zagonetački klub Dragalić okupio je dosta mladih koji uspješno stvaraju zagonetke. Svakog petka organizirali smo zagonetaonice u 19 sati u prostoru Kluba i vjerujte okupi se 15-20 mališana od 1-8 razreda. Pripremimo im zadatke i polako ulaze u tajne enigmatike. U svemu tomu nam pomaže sponzor ABC Zabava iz Zagreba. Izdaju nekoliko dječjih izdanja i omogućuju nam da ih djeci poklonimo kako bi i kod kuće na zabavan način mogli provesti dio slobodnog vremena- rekao nam je u razgovoru Vjekoslav Hudolin, predsjednik Zagonetačkog kluba Dragalić.

Uz to što djeca na ovaj način razvijaju kreativne sposobnosti, članovi Kluba zapravo otkrivajui talentirane za pjesništvo, razlišite stvaralačke vještine. - Najvažnije da smo djecu uspjeli preko ljetnih praznika animirati, pružiti im zanimljiv sadržaj o čemu razgovaraju i kod kuće, a i međusobno više komuniciraju u stvarnom, a ne virtualnom svijetu- dodao je naš sugovornik.

Ukratko o Zagonetačkom klubu Dragalić

Uz aktivnosti za djecu, članovi Kluba pokušavaju pronaći i sponzore kako bi nabavili materijal i dodatno uredili prostor kojega im je velikodušno ustupio na korištenje Župni ured i fra Ivo Brezović, župnik župe Gornji Bogićevci.

Uz knjigu „Dragalić u zagonetkama“, koja je predstavljena i u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška, u pripremi su dvije nove u izdanju Zagonetačkog kluba, a to su „Zagonetke Grigora Viteza“ koje su oslikala djeca OŠ Dragalić i OŠ Okučani te Godišnjak sa zagonetkama njihovih članova. Objavljuju i na facebook stranici grupe zagonetača, a i po tomu su jedinstveni u RH i regiji jer su jedini takav Klub s takvom grupom. Javljaju im se ljudi i s drugih kontinenata, iz drugih europskih zemalja pa i njihove radove objavljuju.

Pripremaju se za prvenstvo RH koje će se ove godine održati u Kraljevici i, kako Vjeko kaže, izgleda da će opet biti najbrojnija ekipa kao i prošle godine u Bjelovaru. –Važno nam je druženje sa ljudima, znalcima, urednicima renomiranih časopisa, već smo stekli puno prijateljstava s njima pa nam i oni objavljuju dosta radova. Evo 18. srpnja je u „Feniksu“ bjavljeno 7 radova naših članova –istaknuo je.

Dragalić je, iako malo mjesto s oko 500 stanovnika, ima 10 aktivnih sastavljača zagonetaki,.. plus mladi od kojih će se sigurno dio njih razviti u jako dobre zagonetače, postao pravi fenomen. Trenutno su najaktivniji Klub ove vrste u RH i to im svi i priznaju. Među brojnim aktivnostima je i uređenje Knjižnice Kluba i ona bi, kako planiraju, od jeseni mogla krenuti s posudbom knjiga.

-Gotovo svakodnevno nam stižu ponude za dostavom donacija knjiga, a želimo urediti i čitaonicu jer i za to postoji zanimanje naših članova i mještana općine. Tako bismo se mogli još češće i više okupljati i razvijati kreativne sposobnosti-naglasio je Hudolin.

Zagonetački klub Dragalić poseban je i po tomu što su, kao članovi, u njegov rad uključene sve udruge iz Dragalića, ali i iz općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Rešetari. Njihov je član i Knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci, planiraju i neke gradove učlaniti, a član njihovoga Kluba je i Miro Gavran i još neki poznati znanstvenici koji im pomažu u uspostavljanju kontakata s različitim ustanovama i institucijama. Organizirali su, a to planiraju i nastaviti, različita predavanja za mještane, inicirali izgradnju aromatičnog spiralnog vrta sa ljekovitim biljem u OŠ Dragalić.

Obitelj zagonetača

Obitelj Šupica, Igor i Mirjana te njihovo troje djece, posebno starije Magdalena i Marija, aktivni su članovi Zagonetačkog kluba Dragalić.

-Riješavao sam zagonetke u novinama, raznim časopisima iz zabave i nikada nisam smatrao da je to ekstra znanje. Kada su Vjeko i Branislav Modrić pokrenuli grupu na facebooku, rješavali smo anagrame i rebuse, skraćivali zimsko vrijeme, a potom se krenulo ozbiljnije tako da smo se u osnivanje i razvoj Kluba uključili svi koji za područje enigmatike imamo afiniteta-istaknuo je Igor Šupica.

Smatra se još uvijek početnikom u odnosu na majstore enigmatike Vjeku i Branka, a zadovoljan je što i njegove kćerke Magdalena i Marija, osnovnoškolke, pokazuju iznimno zanimanje za ovo područje.

-Supruga je puno aktivnija u sastavljanju i akro stihova, potiraljki, premetaljki, ima puno više inspiracije i talenta od mene- naglasio je naš sugovornik.

Zagonetački Klub Dragalić svojim članovima, posebno mladima, donosi višestruku korist. Uz kreativnost i vježbanje moždanih vijuga, okupljaju djecu i mlade i uče ih istinskim vrijednostima koje čine smisao života.

-Zagonetke zahtjevaju široko i opće znanje, obogaćuje se vokabular, razvijamo i kognitivni dio sposobnosti. Djeca se druže i tijekom ljeta na zagonetaonicama petkom od 19 sati i zaista su zainteresirana. Dođe ih 20-ak, a ovim putem naravno pozivamo i djecu iz okolice da nam se pridruže- dodao je Igor Šupica te podsjetio kako je Klub organizirao i radionice za učenike OŠ „Mato Lovrak“, OŠ Dragalić, a u Gradskoj knjižnici NG i za učenike OŠ „Ljudevita Gaja“ te najavio kako će s ovim aktivnostima i nastaviti.

Riječ v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška

-Ove smo godine proslavili 18. rođendan, postali smo punoljetni. Iako su radionice dosadašnjih godina bile organizirane i u kolovozu, na žalost, ne možemo to učiniti i ove jer se zgrada Pučkog otvorenog učilišta, u kojoj smo smješteni, obnavlja. Ipak smo djeci i mladima kroz 8 radionica, ali i u sklopu svečanog otvorenja omogućili različite bogate sadržaje u kojima su stvarno uživali. I ove godine zabavno, kreativno, maštovito provelo je dio ljetnih praznika oko 500 djece na našem Dječjem odjelu. Zadovoljni su i roditelji, bake, djedovi, stvorena su nova prijateljstva, rodile su se neke simpatije,...

U cijeloj ovoj lijepoj priči za našu, ali i djecu iz okolice, sudjelovao je naš knjižnični tim: Goran Bašić, Mirjana Pranjić, Renata Matijašević, Ankica Višić, Biljana Radoš i Nataša Akmačić, koja je kod nas na stručnoj praksi. Svima se njima od srca zahvaljujem, kao i svim našim vrijednim i vjernim suradnicima i suvoditeljima radionica, pokrovitelju Gradu Nova Gradiška, našim sponzorima,...medijskim pokroviteljima koji nas vjerno prate svih ovih godina.

Što se tiče Zagonetačkog kluba Dragalić podržali smo inicijativu za osnivanjem, donirali dio knjiga za Knjižnicu, organizirali predstavljanje knjige „Dragalić u zagonetkama“, upriličili radionice za osnovnoškolce ne samo naših gradskih, već i škole iz Rešetara zajedno s Klubom i namjera nam je tu uspješnu suradnju i nastaviti na korist naše djece.

Tijekom ovih 18 godina u „Ljetu u knjižnici“ uživalo je preko 10.000 djece, tijekom ovogodišnjih 8 radionica kako sam rekla njih oko 500, a namjera nam je s ovom manifestacijom i nastaviti jer vidimo koliko je djeci draga. Ujedno i mi sudjelujemo u otkrivanju talentiranih i dajemo djeci priliku da u sklopu manifestacije pokažu što rade, koji su njihovi hobiji.Djeca nam zahvalnost pokazuju na najljepši mogući način, svojim dolaskom u jako velikom broju kako na ovu manifestaciju tako i na sve drugo što u Knjižnici organiziramo-rekla nam je, među ostalim, prof. Biljana Dakić, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice.

„Ljetna zagonetaonica“ završila je predstavljanjem dječijih zagonetki nastalih na ovoj radionici, a učinili su to Leon Pecarić,Teo Pecarić, Tihana Mihić, Nina Kičić, Borna Arić i kako su voditelji najavili, neke od njih bit će objavljene i u Godišnjaku zagonetki kojega priprema Zagonetački klub Dragalić.

Zahvaljujući sponzorima radionice, Ljekarnama „Zubović“ i ABC Zabavi iz Zagreba čija izdanja uređuje Novogradiščanin Tomislav Svečnjak, djeca su na poklon dobila neka njihova izdanja pa će i kod kuće moći nastaviti s rješavanjem križaljki i ponovno nešto novo naučiti.

Također su se osladila i eko kruškama iz voćnjaka OPG-a Hudolin koji se dugi niz godina bavi uzgojem starih sorti voća, ali i „čarobnim knjižničnim čokoladicama i bombonima“.

Na kraju radionice Petra Grgić, Ana Grgurić i Ema Pranjić, inače članice crkvenoga zbora novogradiške župe, počastile su sudionike prekrasnom skladbom „Kao košuta“.

Ono što će djeca moći vidjeti na Dječjem odjelu kao dio rezultata ovogodišnjih radionica je i prekrasna velika izložba radova sudionika, ali i malih korisnika Knjižnice.

Svakako treba podsjetiti kako je manifestacija „Ljeto u knjižnici“ 2013. i 2017. proglašena i Naj-akcijom od Središnjeg odbora Koordinacijskog tijela Gradovi-općine prijatelji djece, a sigurno je uvelike doprinijela i prestižnom statusu Nova Gradiška-prijatelj djece, kojim se itekako ponosimo.

NGB-001-2019-07-20

NGB-002-2019-07-20

NGB-003-2019-07-20

NGB-004-2019-07-20

NGB-005-2019-07-20

NGB-006-2019-07-20

NGB-007-2019-07-20

NGB-008-2019-07-20

NGB-009-2019-07-20

NGB-010-2019-07-20

NGB-011-2019-07-20

NGB-012-2019-07-20

NGB-013-2019-07-20

NGB-014-2019-07-20

NGB-015-2019-07-20

NGB-016-2019-07-20

NGB-017-2019-07-20

NGB-018-2019-07-20

NGB-019-2019-07-20

NGB-020-2019-07-20

NGB-021-2019-07-20

NGB-022-2019-07-20

NGB-023-2019-07-20

NGB-024-2019-07-20

NGB-025-2019-07-20

NGB-026-2019-07-20

NGB-027-2019-07-20

NGB-028-2019-07-20

NGB-029-2019-07-20

NGB-030-2019-07-20

NGB-031-2019-07-20

NGB-032-2019-07-20

NGB-033-2019-07-20

NGB-034-2019-07-20

NGB-035-2019-07-20

NGB-036-2019-07-20

NGB-037-2019-07-20

NGB-038-2019-07-20

NGB-039-2019-07-20

NGB-040-2019-07-20

NGB-041-2019-07-20

NGB-042-2019-07-20

NGB-043-2019-07-20

NGB-044-2019-07-20

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner