Nove generacije učenika će u „Školu za život“ i u OŠ „Mato Lovrak“

Brojne edukacije učitelja, nastavnika i ravnatelja, nove teme svakoga mjeseca, on line radionice, kao i radionice uživo u siječnju, lipnju i rujnu, rješavanje zadataka uz mentore, izučavanje materijala, u sklopu programa Lumen Ministarstva znanosti i obrazovanja jamac su da su i u OŠ „Mato Lovrak“ spremni za početak nove nastavne godine i početak „Škole za život“.

Zadnja edukacija očekuje učitelje iz engleskog jezika i to u petak 6. rujna i njome u cijelosti završava stručna priprema za početak primjene nove kurikularne reforme. -Razred je glavna baza gdje se reforma provodi. Djeca su spremna na nove načine i pristupe učenja i poučavanja, a mi smo ti koji se djeci i današnjem vremenu moraju prilagođavati. Reforma se događa isključivo u razredu, a ne na papiru. Dakle, promjena načina poučavanja kao i načina vrednovanja je osnova same reforme.

Ja bih skromno rekla da mi u školi već radimo neki duži niz godina neki oblik svoje mini reforme jer mislim da uistinu nismo robovali nekim formalnostima i sada vidimo da ono što je za neke škole opterećenje da smo mi to već davno riješili. Rasterećenje je u smislu „papira“ iako smatram da i dalje imamo puno takvog posla, doduše manje u odnosu na neke škole koje su tražile kruto držanje nekakvih papirnatih pravila umjesto rada sa samom djecom. A ono što ova reforma pokušava napraviti jest rasterećenje učitelja kako bi se on uistinu pripremao za rad s djecom, da priprema materijale, nastavne oblike, metode ili korištenje svih oblika vanučioničke nastave, a ne da vrijeme troši na formalno pisanje nekakve papirnate priprave- rekla nam je u razgovoru ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

Nejasnoća ima, ali učitelji će se i sami, nakon 20 godina rada na jedan način, morati prilagođavati novom obliku rada s djecom. - Moramo posvjestiti da su to nove generacije djece koja su rođena i žive u digitalnom dobu te da im na takav način trebamo i omogućiti njihovo obrazovanje jer je to njihova sadašnjost- dodala je ravnateljica.

Uz mnoštvo didaktičkih materijala i igara i prožimanje tema kroz više predmeta je ono što će djecu pripremati da zaključuju jer djeca su, na žalost, učena tako da svaki predmet spremaju u „posebnu ladicu“ te da nema povezivanja. -Ovdje se traži povezivanje pa je onda svejedno jesu li se odradili koordinatni sustavi u matematici ili se radi u geografiji geografska širina i dužina, oni će znati to povezati- dala je kao primjer Lončar-Cindrić.

Što kurikularna reforma znači za učenike prvih razreda?

S djecom će se u prvom razredu raditi na način da ih se potiče da rade rukama, kreativno. -Za prve razrede imamo geo ploče putem kojih djeca npr. gumicu mogu opipati ili vidjeti oblik slova ili brojki, dakle, taktilno ih osjete prije nego što pojedino slovo ili broj napišu . Tablet u prve razrede ide jedan na četiri učenika. Ne može tehnika i tehnologija biti svrha sama sebi već je ona pomoć da bi se nešto napravilo. Za prve razrede je to zapravo idealno jer ta mala djeca nisu navikla na bilo kakav oblik učenja i poučavanja, znači kako im se pristupi oni će taj dio i prihvaćati .

Veću promjenu će vidjeti djeca u 5. i 7. razredu . Djeca vole grupni rad, vole izlagati , imati mogućnost reći svoje mišljenje i na taj način se kod djece razvija njihovo stvaralaštvo, kreativnost , interes i naravno bit će im zanimljivije- naglasila je ravnateljica.

Što očekuje roditelje?

Sve udžbenike nabavlja Ministarstvo tako da će roditelji prvoga dana potpisati preuzimanje udžbenika za učenike prvih razreda, a za ostale razrede to će učiniti učenici i roditelji i ponijeti udžbenike kući. Udžbenici će postojati kao i do sada ali će biti jedno od sredstava pomoći da se nešto od ishoda ostvari.

Financijski će ovo roditeljima pomoći, jer ako je komplet udžbenika bio u prosjeku 700 – 800 kuna zaista je to značajno rasterećenje kućnih budžeta. Dakle Ministarstvo nabavlja udžbenike u cijelosti. Grad je također s nastavnim materijalima olakšao roditeljima. Kupili su kutije za tehničku kulturu za predmetnu nastavu, a za razrednu likovne mape.

Roditelji su, prema riječima ravnateljice još u šestom mjesecu zvali školu i pitali je li oni zaista imaju tako malo za kupiti za svoju djecu. Mislili su da ne isčitavaju dobro , jer su godinama naučili kako se za početak nastavne godine itekako dobro moraju financijski pripremiti.

Što se tiče domaćih zadaća nastoji se što više toga odraditi u školi, ali i taj oblik rasterećenja će se odvijati postupno.

-Kod nas u školi teže je to ostvariti zbog nedostatka prostora, ali vjerujem da će se i to vremenom riješiti i da ćemo, dugoročno gledano, ići u pravcu dužeg boravka djece u školi kako bi uz pomoć učitelja riješili svoje zadatke i kod kuće bili slobodni i oni i roditelji- rekla je ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

Projekti škole

OŠ „Mato Lovrak“, iako nije bila u eksperimentalnom projektu „Škola za život“, odradila je jedan projekt sa Gimnazijom, koja je, podsjećamo bila jedna od 5 u RH koja je bila uključena u ovaj eksperimentalni program. Bilo je to međuškolsko povezivanje i jedan od dobrih primjera kako se po vertikali povezuje obrazovanje.

-Dugogodišnja smo inovativna Microsoftova škola jer kao učitelji želimo biti u korak s djecom. Svake godine radimo nove alate tako da ćemo i ove godine mi kao učitelji preći na Tim Simz aplikaciju na kojoj imamo mogućnost razgovora i dijeljenja dokumenata koji će nam svima biti vidljivi tijekom cijele školske godine. Na taj način učitelji će vidjeti što se u srodnim predmetima radi kako se ista tema ne bi radila npr. u matematici i fizici, kako bi se mogle povezati, a ne ponavljati.

Ove godine ćemo se uključiti u projekt eTwinning . U petak 6. rujna imamo edukaciju i krećemo u projekt. Prošle smo godine završili europski projekt EUREKA – rad s darovitom djecom i ove godine više ćemo naglasak staviti na tu djecu.

I dalje nam ostaje naš projekt Sigurnost djece na internetu kojega godinama radimo, jer nam dolaze nove generacije, ali i oni učenici koji su u našoj školi svake godine im se treba iznova ukazivati na prednosti, ali i opasnosti koje vrebaju na internetu .

Imamo i Školski radio u suradnji s osnovnim i srednjim školama i ove godine u planu je intenzivnije se i time zabaviti kako bi unutar škole bio i „čujan“.

Uključenost u izradu kurikularne reforme

Učiteljica razredne nastave Đurđa Trupinić je zadnjih godinu dana bila djelatnik Ministarstva u Mentorskoj skupini razredne nastave za matematiku, dakle uključena u „Školu za život“.

Inače jedna je od osnivača udruge ECKO-Edukativni centar kvalitetnog obrazovanja, u kojoj okuplja djecu koja žele znati više.

Knjižničar Vedran Šperanda bio je ovu godinu unutar škole, ali je radio za Ministarstvo isto tako kao mentor za knjižničare i Vesna Lončar-Cindrić kao ravnatelj.

-Mislim da smo jedna od rjeđih škola u RH koja nije bila u eksperimentalnom programu „Škola za život“, a iz koje je troje ljudi izravno uključeno u taj rad i informirani smo u tom dijelu i možemo naše ljude u školi usmjeriti ili uputiti na koji način nešto napraviti. Naravno to je veliko priznanje školi- istaknula je ravnateljica.

Povećao se broj prvašića

OŠ „Mato Lovrak“ i ove će nastavne godine imati gotovo identičan broj učenika završetku protekle školske godine, 603 plus 97 u glazbenom odjelu.

-Što se tiče prvih razreda imamo trenutno upisana 72 učenika u četiri razredna odjela s tim da još očekujemo da nam se upiše nekoliko učenika koji su još u postupku i trebaju pred Povjerenstvo, psihologu ili liječniku i vjerujem da će biti 75 prvašića u matičnoj školi.

U odnosu na prošlu godinu kada smo imali tri razredna odjela to je povećanje. Na žalost, imamo smanjenje broja učenika u Područnoj školi Ljupina gdje ćemo po prvi puta od kada škola postoji imati kombinirani razredni odjel i to 6 učenika prvih i 5 učenika trećih razreda. Zbog toga nam je i jedna kolegica bila i tehnološki višak. Na sreću preraspodjelom Ureda državne uprave smještena je na neodređeno u drugu školu koja je imala potrebu za učiteljem razredne nastave.

Odobreno nam je i 7 asistenata, ali jedno dijete ide u „male odjele“ u OŠ Ljudevita Gaj, tako da ćemo imati 6 asistenata i vjerujemo kako će nam ih Županija poslati do početka godine jer ih moramo informirati o djeci kojoj će biti raspoređeni da se mogu prilagoditi- istaknula nam je u razgovoru ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

Također je naglasila i odličnu suradnju s roditeljima. -Stvarno su sudjelovali u svemu, posebno u razrednoj nastavi gdje su djeca manja i učitelja shvaćaju kao drugog roditelja. Međutim bili su i velika potpora prilikom priprema djece i odlaska na natjecanja –rekla je te izrazila uvjerenje kako će se takva suradnja i nastaviti.

Doček prvašića

Kao i proteklih godina, kako se približava prvi dan nastave, uzbuđenje djece i roditelja prvašića je veliko. Tim više što mnogo roditelja, koji su i sami ovu školu pohađali, sada dovode svoju djecu.

Svečani prijem prvašića u prvoj smjeni bit će u 8 sati i 15 minuta u holu škole, potom u Područnoj školi Ljupina u 9 sati i 15 minuta, a u poslijepodnevnoj smjeni u matičnoj školi u 13 sati i 15 minuta. Program im pripremaju učenici drugih razreda, a pozdravit će ih i predstavnici Grada i darovati prigodnim poklonima.

Tom prilikom upoznat će se sa svojim učiteljima i preuzeti udžbenike.

Iako su učitelji i nastavnici, kao i svi djelatnici škole, svjesni svojih obveza i odgovornosti ipak će ove godine puno toga biti novoga. Unatoč slobodi koju će učitelji imati u poučavanju i odgovornost im je veća. Kako nam je u zaključku razgovora istaknula ravnateljica, nastojat će stvoriti što bolje ozračje i uvjete za djecu kako bi se razvili u časne, poštene ljude, usvojili znanja i vještine potrebne za daljnje školovanje i kako bi potom uspješno mogli nositi ovo društvo.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner