Dobrodošlica prvašićima

Nova školska godina počela je u ponedjeljak, 9. rujna za nešto više od 464.000 učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola od kojih će više od 150 tisuća obuhvatiti kurikularna reforma.

U školsku godinu 2019./2020. krenulo je 318.000 osnovaca, od čega nešto više od 38.000 prvašića i gotovo 146.000 srednjoškolaca.

Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano je petstotinjak učenika manje nego prošle.

U novogradišku OŠ Ljudevita Gaja upisana su 44 učenika prvašića, a 11 u Područnoj školi, što je manje za dva razredna odjela, dok su u OŠ „Mato Lovrak“ upisana 72 učenika i to je povećanje za jedan razredni odjel, dakle ove godine ih imaju četiri. Na žalost, smanjen je broj učenika u Područnoj školi Ljupina gdje je po prvi puta od kada škola postoji kombinirani razredni odjel i to 6 učenika prvih i 5 učenika trećih razreda.

Doček je prvašićima upriličen u cijeloj RH, pa tako i u našim školama. 

Već u 8 sati ujutro pred „Lovrakom“ smo zatekli prvašiće, njihove uzbuđene roditelje, bake, prijatelje. S nekima od njih smo razgovarali:

-Volim što krećem u školu i zbog prijatelja i zbog učenja –rekla nam je Mirta, a rodietlji Mario i Olivera potvrdili su kako su uzbuđeni zbog polaska svoje kćerke u školu, ali i pozdravili nabavku udžbenika u sklopu kurikularne reforme što im je znatno financijski olakšalo pripremu kćerke za polazak u prvi razred osnovne škole.

Mama Martina i sinčić Mateo također su uzbuđeni stigli pred školu. Dječak je s radošću dočekao polazak u prvi razred, a ima i dosta prijatelja s kojima je išao u vrtić, tako da je i to na neki način olakšalo početak novog životnog razdoblja. 

Mihael se baš ne veseli školi, jer misli kako se više neće moći igrati. Došao je u pratnji tate koji nam je rekao kako će dječak vremenom prihvatiti ovu promjenu u svom životu. Što se tiče kurikularne reforme pozdravio je nabavku knjiga od strane Ministarstva . – To je jako dobro. Imam tri đaka i  ove godine dobivamo za sve knjige. Uz prvašića imam đake u osmom razredu i drugom Gimnazije i stvarno je značajna ušteda-rekao nam je.

Prvašići Maša i Ivano su susjedi i zajedno idu u prvi razred. Prijatelji su, igraju se, malo su se i pripremali za školu i uglavnom joj se vesele.  

Baka Ana, zajedno sa sinom i snahom dopratila je unuka Leona u školu. –Sretna sam i ponosna, ovo mi je prvi unuk koji kreće u školu u koju je išao i moj sin. Imam još 6 unučadi i stvarno sam bogata baka- rekla nam je.  

Školsko zvono označilo je početak nastave u novoj nastavnoj godini, a hol se začas ispunio veselim dječjim glasovima i smijehom. 

Doček su prvašićima organizirali njihovi prijatelji, sada učenici drugih razreda pod vodstvom učiteljica Željke Trlin i Jasne Jedličko. 

-Dočekujemo ih otvorena srca i radosno ih primamo ih k sebi, bit ćemo im drugi roditelji i pomoći ćemo im da se snađu u školi-rekla nam je Željka Trlin.

Prvašiće i njihove roditelje toplo je pozdravila ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić, čestitala djeci polazak u školu, ohrabrila i njih i roditelje.

-Budite veseli, radoznali, s voljom dođite u našu i vašu školu i sigurno se i slobodno osjećajte. Mi smo tu zbog vas, djece- rekla je i roditeljima dodala kako je škola otvorena za suradnju s njima kako bi zajedno lakše prošli i početak reforme, ali i kroz godine zajedno brinuli o djeci da izrastu u poštene, obrazovane ljude.

Učiteljice prvašića u ovoj školi su: Katarina Šen, Danijela Ivanović, Đurđa Trupinić, Bojana Kvakić koju trenutno  mijenja Tamara Rast Radošić.

Prvašićima su u goste stigli i predstavnici Grada: gradonačelnik Vinko Grgić, njegova zamjenica Ivana Trupina, potom Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i Marko Ćosić također iz spomenutog gradskog upravnog odjela. 

A kao i svake godine donijeli su i korisne poklone. Ovoga puta bila je to vrećica za papuče, bočica za vodu i drvena pernica s ravnalom. 

-Ovo je najkvalitetnija stvar koja se u gradu događa tijekom godine i zato ja i moji suradnici dajemo doprinos kako bismo pomogli i vama i vašim roditeljima- rekao je uz čestitke prvašićima. Naime, Grad je svim učenicima razredne nastave kupio likovne mape, a učenicima viših razreda kutije za tehničku kulturu. Za to je ukupno izdvojeno u gradskom proračunu 76.500 kuna.

-Prva ste generacija učenika koja će na posve novi način učiti i zato ste i posebni-dodao je i poželio puno uspjeha.

Uslijedilo je upoznavanje s učiteljicama i podjela poklona te odlazak u Područnu školu Ljupina također u posjetu prvašićima. 

Područna škola Ljupina 

Ove godine prvi puta u povijesti ove škole prvašići, njih šest,  kreću u školu u kombiniranom odjelu s trećašima. Već sam ulaz u školu i put do učionice koja će im biti drugi dom, odisao je ljepotom tradicije i toplinom domaćega. 

Dočekali su nas učitelji Irma i Ivica Đikić, ljudi kojima je ovo zanimanje poziv i misija i koji, kako je rekla i ravnateljica Vesna Lončar-Cidnrić, nose ovu školu

Uz riječi dobrodošlice prvašićima, roditeljima, gostima, Irma Đikić istaknula je kako su svi spremni za početak nove nastavne godine i kurikularne reforme. 

- Nemamo se čega bojati, zajedno ćemo svladavati prepreke, a lijepo je vjerujte zakoračiti u jedan dio djetinjstva ove djece. Nadam se da ova sudbina koja nas je zadesila nije trajna i da će se situacija s brojem djece popraviti u budućnosti- naglasila je.

-Lijepo će vam biti ovdje, zanimljivo, vjerujte znam i iz vlastitoga iskustva. Ja i učitelj Ivica  došli smo iz kombiniranog razrednog odjela kojega smo pohađali u Bilom Brigu. U prvom razredu smo puno naučili i od učitelja i od starije djece i bilo nam je doista zanimljivo- rekla je ravnateljica uz čestitke i ohrabrenje i djeci i roditeljima.  

-Roditelji budite bez brige. I vi i djeca imate podršku učitelja i nas. Djeco učite i dođite nam u veliki Lovrak- zaključila je.

Posebno veliki i topao pljesak podrške dobila je djevojčica Nika, za koju je, kako je učiteljica Đikić rekla, nastava prošle godine organizirana u njezinoj kući.  – Preboljela je leukemiju i sada se pridružila svojim vršnjacima u razredu- naglasila je Irma Đikić. 

-Uz to što mi je drago da smo danas i u Ljupini i uz čestitke za polazak u prvi razred,donijeli smo vam i male poklone.  To je ono što ćete moći koristiti, a i sjećat e vas na ovaj dan- rekao je, među ostalim gradonačelnik Vinko Grgić. Također je dodao kako će u blizini škole uskoro biti uređeno još jedno dječje igralište. Pokušavamo sve učiniti kako biste imali kvalitetno okruženje, a uređujemo i sanitarne čvorove u Domu pa ako ga budete koristili za dio nastavnih programa također ćete imati sve potrebne uvjete-naglasio je Vinko Grgić.

I u Ljupini smo razgovarali s roditeljima i djecom:

Mama Anita dopratila je svog prvašića Adrijana. – Svi smo u kući bili jako uzbuđeni zbog Adrijanovog polaska u školu.  Dječak je pripremljen, raduje se, a i brat je s njim u istom razredu. Na žalost sve je manje djece. Nadam se da će se situacija promijeniti. Podršku naše učiteljice imamo i jako nam je svima dobra. Imamo dva učenika i doista je značajna ova olakšica što se tiče udžbenika,  Izdvojili smo samo za radne bilježnice- rekla nam je.

Prvašica Sabina školi se veseli, kako nam je rekla, zbog prijatelja, a već zna pisati i slova. 

Predstavnici grada podijelili su djeci poklone, a u mainiri dobrog domaćina bili su i počašćeni.

Doček prvašića u „Lovraku“ u drugoj smjeni

I pred početak druge smjene prvoga dana nove nastavne godine mnoštvo djece i roditelja pred „Lovrakom“.

Polasku u školu veseli se Ljudevit. –Ovdje me čekaju prijatelji i ostalo- rekao nam je. A što je to ostalo-pitali smo, jel knjige? – Ma i to, da-odgovorio je ovaj prvašić koji je naučio i slova prije polaska u školu i kojemu, kako nam je potvrdio, neće biti teško učiti svakoga dana.

Bruna se također veseli školi i zbog onoga što će naučiti, ali i zbog novih prijatelja. Pisanje slova učile su je, kaže, mama i sestra, a zna napisati i svoje ime.

Luka i Lovro prijatelji su još iz vrtića i nadaju se kako će u školi sjediti u istoj klupi. Vesele se školi jer kako su rekli: Uvijek čitamo i dobijemo petice! Obojica već znaju čitati, a rekli su kako im se neće biti teško niti rano ustati kada budu jutarnja smjena. Misle obojica da neće više imati vremena za igru. 

Draga djeco poručujemo vam kako ćete ipak imati potpuno dovoljno vremena i za igru!

Susreli smo pred školom i baku Mariju Martinović koja je dopratila unuka zajedno sa njegovom mamom. I Leu je bilo drago što je i baka ovoga važnoga dana u njegovu životu s njim. A u obitelji su posebno vezani za ovu školu. Naime i baka i mama malenoga prvašića pohađale su ovu školu, a sada u prvi razred kreće i treća generacija iz ove obitelji što im je svima velika radost i ponos. 

I ponovno program dobrodošlice za buduće školske prijatelje. Pripremili su ga učenici drugog razreda s učiteljicom Vericom Lukačević. Jedan od sudionika programa dobrodošlice bio je i Marin čija tri bratića pohađaju ovu školu i zbog toga je jako sretan. Pomoći će i prvašiću Ljudevitu da se što bolje snađe, rekao je. 

-Djeco dobro došli u svoju školu. Ne brinite se dragi roditelji i bake. Budite veseli, vedri, razdragani. Učiteljice koje će vas primiti uistinu iza sebe imaju nekoliko neprospavanih noći jer su razmišljale i o vama i ovom prvom danu i uzbuđene su kao i vi. Ovdje ćete puno toga naučiti, a ako i zaboravite koje slovo, na godinu kada vi budete pjevali prvašićima ćete se prisjetiti- rekla je u svom obraćanju ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić.

Pozdravljajući okupljene gradonačelnik Vinko Grgić bio je i u ulozi tate đaka prvaka i kako je rekao ni sam nije spavao pred polazak sina u školu.

- Drago mi je da sam s vama kako bismo zajedno doživjeli trenutak kada naša djeca iz jedne vrtićke skupine ulaze u jedan ozbiljniji period života. 

Bitno je učiti jer snaga znanja je najveća snaga koja danas postoji. Budite znatiželjni. Tražite od svojih učiteljica sve informacije. Radite na sebi jer snaga znanja će vam sigurno olakšati život jer ako budete znali, napravit ćete puno. 

Kao Grad ponosimo se što je u školu upisano 72 djece, prošle godine bilo ih je 60. A ove godine smo i 71 dijete više upisali u vrtić. I to je velika stvar. Grad pomaže i pomoći ćemo i dalje, a velika je stvar da se i Ministarstvo ove godine uključilo u tu priču i da ste dobili besplatno udžbenike. Kupit ćemo još opreme, pomoći da vi imate što kvalitetnije uvjete obrazovanja. Budite ponos svojih roditelja, svoga Grada i svoje Domovine- istaknuo je i poručio gradonačelnik Vinko Grgić.

Prve trenutke u učionicama s djecom su podijelili njihovi roditelji, bake, gosti koji su im uručili poklone, a potom su prvašići ostali sa svojim učiteljicama i počeo je njihov školski život.

Od srca svim učenicima prvih razreda želimo puno zdravlja, uspjeha, sreće i prijateljstava.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner