“Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin“

Bila je to tema Okrugloga stola održanoga 8. rujna u Staroj Gradiški.

Organizatori su bili Zaklada za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu-SUNČICA i Udruga „Žene u Domovinskom ratu“ , a pokrovitelj općina Stara Gradiška.

Na ovaj teški zločin godinama upozoravaju spomenuti organizatori skupa ne samo nadležne hrvatske, već i svjetske institucije. I ovaj Okrugli stol doprinos je tomu da predstavnici državnih institucija iskažu što će učiniti da se završi dugogodišnje čekanje na kažnjavanje počinjenih zločina, ali i da se postojeći Zahtjevi žrtava za obeštećenje također riješe.

Ujedno je ovo bila i prilika da se nadležne potakne na pronalažanje rješenja za uređenje logora kao mjesta memorije stradanja u vrijeme obrane Hrvatske.

Na Okrugli stol bili su pozvani: Premijer Vlade RH, Državni odvjetnik, ministar hrvatskih branitelja, ministar obrane, ministar unutarnjih poslova, ministar vanjskih poslova, ministar pravosuđa, Saborski odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Saborski odbor za veterane, Ured za branitelje – Grad Zagreb, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Vlado Radošić – autor dvaju knjiga „Pakao srpskog logora, Stara Gradiška,1991. I 1992. godina, koji je upravo ovim knjigama kao autentičnim dokumentima zabilježio stradanja logoraša-civila, ali i branitelja različitih nacionalnosti, a ponajviše Hrvata i Bošnjaka.

Na Okruglom stolu o seksualnom zlostavljanju koje su prošli u logoru svjedočile su i dvije žrtve: mještanka Gređana i hrvatski branitelj iz Slunja. Željeli su javnim iskazom potaknuti i druge žrtve da progovore o zločinima koje su preživjeli, da potaknu nadležne da se ubrza postupak kažnjavanja zločinaca, ali i da skrenu pozornost na činjenicu kako kao žrtve nisu krivi za zlostavljanja kojima su bili izloženi te da osvjeste javnost kako niti jedna žrtva ne smije biti stigmatizirana.

Temu je moderirala Marija Slišković, predsjednica Udruge Žene u domovinskom ratu, autorica potresne knjige 14 svjedočanstava silovanih žena i jednog muškarca u Domovinskom ratu o ratnom zločinu o kojemu nitko nije progovarao. Koliko je žena silovano u Domovinskom ratu, nitko točno ne zna. No neke od njih, uglavnom s vukovarskog područja, skupile su snagu nakon gotovo 20 godina i ispričale javnosti svoje priče upravo u knjizi 'Sunčica', čiji sadržaj je dvojezični, hrvatski i engleski. Slišković je 2013. nagrađena i nagradom Zagrepčanka godine za iznimnu potporu ženama u razotkrivanju prešućenoga ratnog zločina silovanja žena u Domovinskom ratu. Javnost ih je poduprla i institucionalno su osigurani preduvjeti da im se prizna status žrtve  i da se pokrenu procesi protiv počinitelja zločina. Zahvaljujući njezinom velikom zalaganju Hrvatska je prva dobila zakonski okvir za stjecanje statusa žrtve ratnog zločina silovanja i prava na materijalnu naknadu za proživljene traume i ratna stradanja.

Međutim napori Marije Slišković traju i danas kako bi žrtve ovih zločina bile obeštećene i uopće stekle status žrtve ratnog zločina silovanja.

O temi su na Okruglom stolu govorili

Velimir Paušić, načelnik općine Stara Gradiška zahvalio je organizatorima na ovoj temi, kao i Vladi Radošiću, koji, kako je istaknuo načelnik, gotovo jedini proučava logor Staru Gradišku tijekom Domovinskoga rata. Upozao je ukratko sudionike Okrugloga stola sa poviješću mjesta i zaključio slijedećim riječima:

-Povijest starogradiške utvrde kao zatvora duga je preko 100 godina. Stara Gradiška jedinstven je primjer u RH, a i šire, da je jedno mjesto brojnim totalitarnim režimima od Kraljevine SHS, preko NDH, SFRJ do tzv. SAO Krajine, služilo za razračunavanje sa neistomišljenicima.

Stara Gradiška je mjesto gdje bi RH simbolički mogla raskrstiti s prošlosti i krenuti prema budućnosti. Samim time i ovo mjesto promijenilo bi pravac kojim bi išlo u budućnost-rekao je, među ostalim, načelnik.

U nastavku skup je pozdravila Ljiljana Ivković, upraviteljica Zaklade „Sunčica“, uslijedila su svjedočanstva dvije žrtve ratnog zločina silovanja, a potom je ukratko sa stradanjima nevinih ljudi u logoru Stara Gradiška tijekom Domovinskoga rata upoznao Vlado Radošić i opetovano naglasio kako za te zočine nitko nije odgovarao.

U ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora govorio je predsjednik Danijel Rehak i upoznao s naporima koji se poduzimaju kako bi odgovorni za zločine ipak odgovarali.

Miroslav Dasović,zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku potvrdio je, među ostalim, kako se procesuiranje na sudovima odvija sporo, ali i istaknuo kako se od kažnjavanja zločinaca neće odustati.

O tomu koliko je potrebna suradnja svih institucija da bi žrtve zločina silovanja u Domovinskom ratu bile obeštećene, ali i o potrebi ljudskog pristupa s empatijom, govorila je Vedrana Šimunčan Nikolić, pomoćnica za kazneno pravo ministra pravosuđa i uprave.

U ime Ministarstva vanjskih poslova RH sudjelovala je i govorila Romana Kuzmanić Olujić, savjetnica ministra, potom i Sanja Radica, viša savjetnica Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane RH; u ime Ureda za hrvatske branitelje grada Zagreba obratila se Milena Suknaić, voditeljica Odjela za programe udruga u gradskom uredu za branitelje grada Zagreba, a u ime PU BPŽ obratio se i Dražen Puljko, voditelj Službe kriminalističke policije te u ime Ministarstva hrvatskih branitelja Mirela Buterin, načelnica sektora za udruge.

Po završenoj raspravi doneseni su zaključci koji su upućeni nadležnim isntitucijama:

1.DORH-u-Ministarstvu pravosuđa- Iako smo motivirali mnoge žrtve da svjedoče o proživljenom ratnom zločinu u Domovinskom ratu nemamo optužnicu. Žrtve ostaju u uvjerenju da nema institucionalne volje za progon zločinaca.

2.Ministarstvu hrvatskih branitelja- iskazujemo nezadovoljstvo neriješenim problemima žrtava Domovinskoga rata u odnosu na pravo korištenja povoljnijeg odabira mjesečne naknade koje sada Zakon za žrtve onemogućava. Potrebna je izmjena članka koji spriječava takvo pravo.

Pri traženju prava za žrtve seksualnog zlostavljanja vodili smo se i uputama UN-a koje iskazuju potrebu povjerenja prema žrtvama na njihove iskaze. Sada imamo, u odnosu na broj prijavljenih, neprimjeren broj odbijenih žrtava kojima Povjerenstvo nije dalo vjeru iskazu.

Izostalo je motiviranje žrtava da prijave zločin i zatraže svoja pripadajuća prava koja im proizlaze iz Zakona.

3.Ministarstvu vanjskih poslova-Ponavljamo problem koji smo iznijeli na Okruglom stolu prije dvije godine, a odnosi se na prava Hrvatica, žrtava iz BIH koje su doselile u Hrvatsku. Po postojećim Zakonima nemaju prava žrtve ni u BIH, ni u Hrvatskoj. Ponavljamo traženje da se u suradnji sa Ministarstvom hrvatskih branitelja napravi međudržavni dogovor i omogući žrtvama korištenje zakonskih prava.

4.Saborskom odboru za ljudska prava i nacionalne manjine- Ukazujemo da je potrebno otvoriti saborsku raspravu na temu žrtava seksualnog zlostavljanja jer su žrtve pripadnice različitih manjinskih skupina. Posebno naglašavamo da su ovim zlostavljanjem svim žrtvama narušena sva ljudska prava.

5.Saborskom odboru za veterane- Također treba otvorito saborsku raspravu o mnogim braniteljima koji su žrtve seksualnog zločina i koji najteže progovaraju o ovom zločinu. Neki od njih koji su se prijavili i zatražili pripadajuća prava nisu dobili povjerenje za svoj iskaz i nije im priznat status žrtve.

Logor Stara Gradiška mjesto je stradanja i oduzimanja ljudskih prava kroz mnoga desetljeća, ističemo posebno stradanje žrtava u Domovinskom ratu, danas je devastiran i kao takav još jednom ruši dostojanstvo svake žrtve. Sagledavajući u bližoj okolini dostojanstveno uređena spomen obilježja iz II svjetskog rata nije prihvatljivo da se to dostojanstvo ne iskazuje prema žrtvama Domovinskog rata.

Uputit ćemo Premijeru RH primjedbe koje smo iznijeli u odnosu na prava žrtava i tražiti da se u skladu prava žrtava logor Stara Gradiška sačuva i uredi kao mjesto memorije patnje i žrtve za slobodnu RH-stoji u pisanim Zaključcima sa ovog Okrugloga stola.

 AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner