Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 25.obljetnica VRO „Oluja“ i Dan hrvatskih branitelja dostojanstveno obilježeni u Novoj Gradiški

Skladbom „To je moja zemlja“ u izvedbi Gradske glazbe u Novoj  je Gradiški 4. kolovoza počela  svečanost obilježavanja jednog od najvećih datuma novije hrvatske povijesti.

Po intoniranju Lijepe naše kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci, cvijeće, upaljene svijeće, a za duše heroja koji su za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu dali najviše što su imali-svoje živote, odana je dužna počast.

Učinili su to predstavnici novogradiških Udruga roditelja, udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja, potom predstavici HVIDRE-Hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata NG. Žrtvi hrvatskih braniteljica i branitelja poklonili su se i odali im počast predstavnici Brodsko-posavske županije-dr. Josip Kolodziej, ravnatelj novogradiške Opće bolnice NG i zamjenik načelnika općine Staro Petrovo Selo i dipl. iur. Davorin Slišurić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice NG i vijećnik Skupštine BPŽ.

Vijence su položili i odali počast i predstavnici Grada Nova Gradiška na čelu sa Borislavom Vidošićem, zamjenikom gradonačelnika, a potom i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade/pukovnije HV grada Nova Gardiška; Udruge veterana 3. Bojne 3 Gardijske brigade „Kune“ Nova Gradiška, potom predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška, Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a NG, kao i predstavnici županijskih i gradskih institucija i ustanova.

Svi su nazočni i minutom šutnje u mislima bili sa našim herojinama i herojima, a potom je uslijedila molitva za njihove duše. Vodio ju je vlč. Branko Gelemanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. 

Tom je prigodom istaknuo kako danas molimo za Domovinu, za njezin prosperitet i za svakog njezinoga građanina,potom za pobjedu i za branitelje- za mir i pokoj duša poginulih, a za žive branitelje da ostanu čvrsti i da nas povezuju.

Počast je polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom odana i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kod  njegova Spomen obilježja.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice VRO „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja bit će nastavljena i sutra, 5. kolovoza u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja 121.brigade/pukovnije NG, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije Brodsko-posavske i Općine Cernik.

Programom je od 10 do 10 i 35 predviđeno polaganje vijenaca i odavanje počasti kod novogradiškoga Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima te Spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. 

Potom će u Cerniku u župnoj crkvi sv. Petra od 11 sati  biti služena sveta misa zadušnica za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, kao i civilne žrtve Domovinskoga rata. Prigodni program bit će nastavljen na Strmcu kod Planinarskoga doma od 12 sati.

Podsjetimo!

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. Obljetnica Vojno redarstvene operacije OLUJA- akcije koja je postala simbolom Domovinskoga rata, operacije u kojoj su nakon četiri godine okupacije oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. 

U akciji „Oluja“ za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak u 18 sati objavio je završetak akcije Oluje u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Operacijom Oluja hrvatske snage omogućile su Armiji Bosne i Hercegovine da razbije srpsku opsadu Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici.

Uz državni vrh pod vodstvom predsjednika Republike Franje Tuđmana operacijom je upravljao načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. Zbornim područjima zahvaćenima akcijom zapovijedali su generali Ante Gotovina, Petar Stipetić, Miljenko Crnjac, Luka Džanko i Mirko Norac, dok je specijalnu policiju vodio general Mladen Markač.

Uoči napada, hrvatskim vojnicima izdana je stroga zapovijed o zaštiti civila i civilnih te osobito vjerskih objekata, a u prvim satima napada predsjednik RH Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima.

Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u pobuni pozvani su da ostanu u Hrvatskoj kod svojih kuća jer su im na temelju Ustava i Ustavnog zakona o manjinama zajamčena sva građanska prava.

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata navodi da je u operaciji poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, 15 ih je nestalo.