6. Bošnjak crafting, alter pop, elektronska glazba, blues, rock, funk na „NG glazbenom ljetu u Gradskom parku“

Kod fontane u Gradskom parku predstavile su se 14. kolovoza i ponudile domaća piva 3 male nezavisne pivovare: Obiteljska pivovara Bošnjak iz Sičica, „Popster“ Slavonski Brod, „Franz“ iz Pleternice.

A 15. kolovoza pridružile su im se i Vukov pivovara iz Vukovara te Braća Jukić iz Zadra koja su samo prezentirali pivo; inače su braća Jukić rodom iz Nove Gradiške.

 

Tradicionalni Bošnjak crafting-festival malih nezavisnih pivovara okupio bi i veći broj pivara, ali se organizator pridržavao propisanih epidemioloških mjera, pa se i ovaj događaj odvijao uz minimalan broj sudionika.

Craft pivovare su se u zadnjih šest godina ustostručile kaže nam Mario Bošnjak vlasnik Bošnjak pivovare koja je prije šest godina i inicirala Festival craft piva.

-Danas imamo u Hrvatskoj oko 100 pivovara, 6-7 velikih, a sve ostalo su male pivovare. Ove godine, zbog već spomenute situacije, na 6. Bošnjak craftingu moglo se probati šest, sedam stilova piva.

A kao i u vinarstvu, tako i u pivarstvu postoje predikatna piva, fina piva koja nisu za opijanje, nego za uživanje.To je hedonizam, to su kvalitetna i skupa piva-pojasnio nam je ukratko Mario Bošnjak.

Bošnjak pivovara proizvodi lager piva, a osim svijetloga proizvode sezonski i crno pivo i ona su stalno u ponudi. Posebno zeleno pivo proizvode za sv. Patrika. Svakako treba napomenuti kako su ponudili i gin iz vlastite proizvodnje, kao i apsint čiju su proizvodnju započeli u vrijeme lockdowna.

Unatoč korona vremenu Nova Gradiška ipak ima događanja cijelo ljeto uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i na tome su Novogradiščani svim organizatorima sadržaja itekako zahvalni.

I Mario Bošnjak se ovom prilikom zahvalio Gradu, Turističkoj zajednici, Učilištu „Relković“ i Gradskoj glazbi na volji i trudu da nam oplemene ljetne dane.

Svakako treba napomenuti kako su za ljubitelje vina u ponudi i ovih večeri bila i domaća vina Hoborka.

Andrija Rudić Live-Jedan čovjek, dvije gitare

I druga večer NG glazbenoga ljeta u Gradskom parku bila je začinjena glazbom. Andrija Rudić iz Kutine predstavio je svoj album „Tri metra od mora i tri godine od tebe“. Na CD-u je 11 pjesama; tekstovi, aranžmani i instrumenti-Andrija Rudić. Snimanje glavnih vokala, gudačkih i puhačkih dionica, miksanje, produkcija i mastering:Višeslav Laboš i Danijel Drakulić. Sve pjesme su snimljene u studiju AL DONIA u Kutini.

Gosti na albumu su: Maja Posavec, Željka Veverec, Maja Tisaj, Menna Usf, Nick Budoff, Martina Drakulić i Petra Kušan, Stipe Mađor Božinović i Ivana Marincel te Robert Selimović.

Pjesme je autor posvetio, kako je napisao, Arijani, Vidu i Janu, svojoj obitelji koja ga voli, trpi i usmjerava.

U životu Andrije Rudića glazba je oduvijek prisutna. U jednom periodu bavio se politikom, obnašao je funkciju gradonačelnika grada Kutine, a sada se uz privatni posao, ponovno ozbiljnije vratio glazbi.

Tijekom odrastanja imao je neoliko bendova, pjevao je i u klapi „Škrlet“ s kojom je nastupio i u Novoj Gradiški. Kada se klapa ugasila osnovali su bend „Kutinski glazbeni sindikat“, a kada je izašao iz političkih voda počeo je, priča nam, stvarati svoju glazbu.

-Uvijek mi je drago kada mogu tu svoju pozitivnu energiju, koju stvaram glazbom, prenijeti ljudima. Glazba je jedna od umjetnosti koju svatko na svoj način može razumjeti, čuti, osjetiti, doživjeti...

Odrastao sam na Bijelom albumu-The Beatles, Kraftwerku, The Beach Boysima...i mislim da me to u glazbi nekako i odredilo. Prvu gitaru mi je otac kupio kada sam pošao u prvi razred. Tada su me upisali i u Glazbenu školu, ali završio sam samo jednu godinu i uglavnom sam glazbeno samouk.

Ovu vrstu glazbe koju stvaram moglo bi se nazvati alter popom. Mislio sam kako sam zapravo alterntivac, ali su me glazbeni kritičari smjestili u alter pop. Uspoređuju me sa Urbanom, sa Massimom, donekle sa Quasarrom...

Ovo što ja radim stilski je dosta raznoliko, a to je i zato što sam se u životu naslušao različite glazbe, pa bi bilo dosta ograničavajuće baviti se samo jednom vrstom. Kod mene ima bluesa, popa, elektronike...Sviram i akustičnu i električnu gitaru na koncertima zbog zvuka kojega želim dočarati.

Album je izašao u ožujku, bilo je dogovoreno i devet koncerata na kojima sam ga trebao predstaviti, ali zbog poznate situacije sve je prolongirano.

Zapravo sam i zadovoljan, ovaj koncert u Novoj Gradiški je šesti po redu od izlaska albuma- istaknuo nam je naš sugovornik.

Inače svoje koncerte „reklamira“ kao korona free, korona save, jer, kako kaže, radi se o glazbi uz koju se distanca bez problema drži.

Po završetku koncerta Andrije Rudića uslijedila je elektronska glazba-techno i house-uz nastup dva DJ-a: KARLA M. iz Nove Gradiške i ZANTHIKA iz Belog Manastira.

A 15. kolovoza publika se dobro zabavila uz blues/rock/funk band A.R.T. iz Novske.

Nastupom domaćega rock benda „Stakleni Hotel“ 16. kolovoza završit će ovogodišnje „NG ljeto u Gradskom parku“ u organizaciji Turističke zajednice, Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“, uz suorganizaciju Gradske glazbe i pokroviteljstvo Grada Nova Gradiška.

DSCN1083

DSCN1085

DSCN1087

DSCN1088

DSCN1090

DSCN1092

DSCN1093

DSCN1095

DSCN1096

DSCN1099

DSCN1100

DSCN1101

DSCN1107

DSCN1109

DSCN1110

DSCN1111AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner