Otvoren najveći poslovno-tehnološki objekt na novogradiškom području

Industrijski park Nova Gradiška je s 21. kolovozom, kada je otvoren Tehnološki inkubator NG postala centar inovacija, novih tehnologija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u regiji.

Realizacijom ovog značajnoga projekta otvoren je put poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva Grada Nova Gradiška, Županije Brodsko-posavske, ali i cijeloga kraja.

Nositelj projekta je tvrtka Industrijski park Nova Gradiška d.o.o., dok su partneri na provedbi projekta Grad Nova Gradiška i Centar za razvoj Brodsko – posavske županije. U provedbi projekta sudjelovalo je i sedam suradnika: Brodsko-posavska županija, Tera Tehnopolis d.o.o., Strojarski fakultet Slavonski Brod, Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Brodsko-posavske županije i Centar kompetencija za napredno inženjerstvo.Ukupna vrijednost projekta iznosi 29,812.218,00 milijuna kuna, od čega su 19,945.084,25 milijuna kuna bespovratna EU sredstva. Preostalih 9,87 milijuna kuna vlastitim su sredstvima financirali Grad Nova Gradiška i Industrijski park Nova Gradiška. Kroz projekt je pripremljen i sveobuhvatan sustav potpore novim poduzetnicima koji će djelovati u inkubatoru – subvencionirane cijene najma poslovnog prostora, pomoć i savjetovanje pri pokretanju poslovanja te podršku razvoju poslovanja. Na ovaj način bit će stvorena nova radna mjesta što je od velikoga značenja za Grad u ovo vrijeme gospodarske krize, a očekuju se i privlačanje investicija temeljenih na znanju i novim tehnologijama.

O projektu i njegovom značenju za razvoj gospodarstva u cjelini slijede izjave

Adam Đanić, voditelj projekta Tehnološki inkubator Nova Gradiška

-Danas otvaramo Tehnološki inkubator NG, inače, projekt vrijedan gotovo 30. milijuna kuna, kojim smo razvili visokovrijednu poslovnu infrastrukturu. U ovom objektu na površini od 5.046 metara kvadratnih potpuno modularnih, nalaze se prostori za najam, kako uredski, tako i proizvodni i to po vrlo povoljnim cijenama. Gotovo 20. milijuna kuna je bespovratnih europskih sredstava uloženo u realizaciju projekta.

Već sada, prilikom otvorenja Tehnološkog inkubatora imamo preko 60% popunjenosti, dakle interes je doista velik i to nas, naravno veseli. Zastupljena je i proizvodnja hrane, maski, karbonskih vlakana...gledali smo da pretežno bude zastupljena metalna industrija, ali javili su se i oni koji se žele baviti i drugim proizvodnjama.

Olakšice prilikom najma su slijedeće: proizvodni prostor ide po cijeni 20 kuna po kvadratnom metru, od režija stanari plaćaju samo električnu energiju, a u uredskom prostoru za 50 kuna po metru kvadratnom dobije se potpuno infrastrukturno opremljen ured, dakle i sa računalom, internetom. Planirano je u ovom prostoru zapošljavanje preko 100 ljudi, a maksimalno 230 u punom kapacitetu.

Iznimno zadovoljstvo realizacijom projekta Tehnološki inkubator izrazio je gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić i, među ostalim, istaknuo:

-Ovo je prvi u nizu četiri velika projekta. Drugi je poduzetnička i komunalna infrastruktura u dužini jednog kilometra koja je u završnoj fazi. Raspisan je Natječaj za fotonaponsku elektranu „BIOSOL“ od 6 milijuna kuna, a radi se o međugraničnoj suradnji. Najveći projekt je Centar kompetencije za napredno inženjerstvo u Novoj Gradiški u vrijednosti od 119 milijuna kuna. U ovom smo trenutku započeli realizaciju tog projekta, javna nabava, a ugovori su potpisani prije mjesec i pol dana i to je ono što se događa u Novoj Gradiški. Treba spomenuti i da smo od Ministarstva imovine dobili još 43 hektara zemljišta u sjevernoj zoni s kojom ćemo sve infrastrukturno povezati i imati vrhunsku kvalitetnu Industrijsku zonu .

Grad na svom primjeru dokazuje koliko i što može, a to je poticaj za naše poduzetnike. Tvrtke koje ovjde rade prošle su godine uložile oko 150 milijuna kuna u svoju proizvodnju, odnosno u izgradnju i opremu, a imamo sada i nekoliko velikih pregovora i nadam se da ćemo neto i od toga realizirati.

Bez obzira na koronu radimo svaki dan, a nismo stali niti na mini projektima. Sve što smo zacrtali na tomu radimo i vjerujemo u realizaciju svih tih projekata i vjerujemo da smo dobar primjer u našoj Domovini.

Prošloga tjedna nam je bila jedna delegacija iz Dugog Sela koja je htjela vidjeti naš Grad i kako njime upravljamo. Izrazili su želju da doše kompletna uprava iz Dugog Sela kod nas vidjeti primjer dobre prakse.

Projekt Tehnološki inkubator NG značajan je i za grad Novu Gradišku i za BPŽ, ali i za Slavoniju izjavio je župan Brodsko- posavski Danijel Marušić te dodao slijedeće:

-Upravo ono što nam treba u ovim vremenima raznih kriza to je poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Ovaj projekt će povezati i naše ustanove za obrazovanje, pogotovo strukovne škole. Čestitam realizaciju ovakvog jednog projekta i Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, jer ovo je jedan putokaz kako treba iskorištavati europska sredstva, ali i potvrda brige o Slavoniji. Naravno čestitam i gradonačelniku Vinku Grgiću i Gradu Nova Gradiška, Industrijskom parku i svima onima koji su doprinijeli da ovaj projekt zaživi i bude u funkciji što podrazumijeva privlačenje investicija i razvijanje našega poduzetništva.

Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

-Projekt je jako vrijedan. Ovo su prostori gdje oni koji imaju neke ideje i žele početi sa poslovanjem mogu u prvoj godini sa minimalnim troškovima tu ideju i oživotvoriti. U slijedeće četiri godine koliko ovdje mogu biti razvit će svoj proizvod i poslovanje što će biti temelj za daljni razvoj u vlastitim prostorima.

Taj infrastrukturni dio, financiran iz Ministarstva regionalnog razvoja je stvarno velika pomoć poduzetenicima. Uz prostor oni mogu dobiti i dodatne benefite: mogu koristiti mjere za samozapošljavanje ili za proširenje poslovanja, mogu na tržištu tražiti mlade koji su završili srednje škole jer imamo jedan veliki projekt, skoro 300 milijuna kuna za naučnike u strukovnom obrazovanju. Djeca koja idu u školu, rade kod privatnika, obrtnika, nauče raditi i kada školu završe spremni su za tržište rada. Ovakvih projekata treba što više i meni je drago da je ovo drugi takav u ovoj poduzetničkoj zoni, a radujem se i sljedećem projektu koji je jedan od najvećih, a to je Centar kompetencija koji je također potpisan prije dva mjeseca u vrijednosti od preko 100 milijuna kuna gdje će se razvijati najnovija dostignuća i proizvodi u segmentu strojarstva i ostalih tehnologija.Nova je Gradiška odličan primjer dobre prakse da se i u ovo vrijeme kada mnogi govore o otpuštanju radnika događaju ovakvi projekti. Pratim ovaj Industrijski park od početka, od „prve lopate“ do dolaska ovih poduzetnika i rijetko koji Industrijski park ima ovakve „stanare“ kao „Atlantic“, „Klima opremu“, kao i sve druge koji posluju u ovom prostoru. Da interesa za ulaganja i dolazak investitora ima pokazuje i još 82 ha dobivenih od Vlade, a vjerujem da će zaimanja biti još više jer mijenjamo i uvjete za ulaganja gdje ćemo onima koji ovdje ulože u novo financijskom razdoblju odobriti do 70% bespovratnih sredstava, a ne kao do sada do 45%. Vjerujem da ćemo na taj način privući i domaće, ali i strane investitore- rekao je.

Uloga Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, jednog od partnera u projektu Tehnološki inkubator NG, bila je tehničke prirode, ali i savjetodavna, rekla je ravnateljica Mirela Brehelmaher i pojasnila :

-Prvenstveno u izradi razvojnih dokumenata koji se odnose na Tehnološki inkubator NG, a osobito smo zadovoljni time što ćemo moći pružati savjetodavnu podršku svim poduzetnicima, ne samo stanarima inkubatora, u Uredu koji ovdje CTR otvara u sklopu Tehnološkog inkubatora. S druge strane je web platforma putem koje će virtualni inkubator biti na usluzi svim našim poduzetnicima u našoj Županiji. Radujemo se nastavku pozitivne prakse s kojom se CTR može pohvaliti. U sinergiji je također ovaj projekt sa Centrom kompetencija za napredno inženjerstvo NG, a na istoku Županije počinjemo projektirati Regionalni tehnološki inovacijski centar za strojarstvo u Slavonskom Brodu. Paralelno s tim imamo projekt Strojarskog fakulteta –Centar za istraživanje i razvoj pri spomenutom fakultetu, a sada već možemo reći Sveučilištu u Slavonskom Brodu.

Mario Turalija, zamjenik predsjednika Hrvatske agencije za malo gospodarstvo govorio je o ulozi HAMAG-BICRO-a u poticanju razvoja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva. Istaknuo je, među ostalim, kako je HAMAG-BICRO osigurao preko 6.000 poduzetnika  koji su aplicirali za Mjeru COVIDa od 100.000 eura koja je bila pomoć uz kamatnu stopu od 0,25%. Najavio je i otvaranje Ureda HAMAG-BICRO u županijama radi još veće dostupnosti korisnicima te istaknuo kako stoje na usluzi i u novom programskom razdoblju u kojemu će uz Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo gospodarstva puno novih zanimljivih Natječaja koji će stvoriti rast BDP-a u RH.

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

– Razvoj poduzetničkih i potpornih institucija-poduzetničke zone, inkubatori, poduzetnički tehnološki parkovi- primjer su kako kvalitetno koristiti europska sredstva za podršku i poticanje razvoja poduzetništva. Jedan od tih projekata je Tehnološki inkubator Nova Gradiška i vjerujem da će ovaj projekt doprinijeti ne samo na lokalnoj razini razvoju novih tvrtki i poduzeća, nego i na jednoj široj regionalnoj razini.

Kvalitetno visokotehnološki opremljeni prostori zasigurno će biti prioritet i u novom programskom razdoblju i Nacionalnom planu oporavka. Upravo ovakve projekte očekujemo razvijati i ubuduće u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Danas je vrlo bitan i značajan podatak da smo na 99,2 posto ugovorenosti iz sredstava Fondova Europske unije. U ovom programskom razdoblju projekti se provode u sljedeće dvije godine kako bismo iskoristili sredstva iz financijske omotnice.

Na početku smo programiranja novog sedmogodišnjeg razdoblja. Planiramo krenuti u Regionalne operativne programe prema novim regijama, a to znači da će Panonska Hrvatska- 5 slavonskih županija i dodatne tri koje se nalaze u ovoj regiji imati svoj Operativni program. To znači da neće više na Natječajima za EU sredstva konkurirati sa Zagrebom ili Dubrovnikom, Splitom, već će na ovom području biti osigrana značajna sredstva za razvoj – istaknula je, među ostalim ministrica Nataša Tramišak.

Prezentaciju projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška” održali su voditelj Adam Đanić i koordinatorica projekta Sandra Petrović.

Novoizgrađeni i opremljeni prostor otvorili su, simboličnim presijecanjem vrpce, ministrica Nataša Tramišak i gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić, a novootvorene prostorije blagoslovio je vlč. Branko Gelemanović, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Završnoj konferenciji projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška bili su nazočni brojni gosti i uzvanici: ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, saborski zastupnici Vinko Grgić i Ljubica Maksimčuk, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška Ljepša Rakas Vujčić, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, zamjenik predsjednika Hrvatske agencije za malo gospodarstvo Mario TuralijaMirela Brechelmacher, direktorica Centra za razvoj Brodsko posavske županije, predstavnici lokalne uprave i samouprave, ustanova i institucija, partnera, suradnika u projektu, kao i pedstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

AEM banner