Aktivno promiču i čuvaju identitet mađarske nacionalne manjine pakračkoga područja

Društvo Mađara Pakrac osnovano je 2007. godine i trenutno ima četrdesetak članova. 

Početkom ove godine na izbornoj su skupštini izabrali upravljačka tijela Društva, a članstvo je ponovno za čelna mjesta povjerenje ukazalo ljudima koji su ih i do sada vodili. 

Opširnije...

Mađari na području Hrvatske s naglaskom na grad Daruvar

Mađari u Hrvatskoj ili Horvátországi magyarok su jedna od „starijih“ nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području naše zemlje živi 14.048 Mađara. Gotovo dvije trećine živi ih u Osječko-baranjskoj županiji, osobito na području Baranje.

Opširnije...

Rom sam i time se ponosim

Ivica Amić-Braco, poznat je većini žitelja novogradškoga kraja, Brodsko-posavske županije, ali i šire. Ne samo po obrtu i poslu kojim se bavi, već i po velikom zalaganju za kvalitetniji život pripadnika romske nacionalne manjine.

Osim o vlastitoj, Ivica vodi brigu o mnogim romskim obiteljima, o njihovim pravima, obvezama, a i na funkciji je zamjenika predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Brodsko-posavske župnije.

Opširnije...

Poljaci u Hrvatskoj i njihovi potomci na novogradiškom području

Poljska manjina jedan je od 22 priznate nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Na hrvatski etnički prostor su se doseljavali od kraja 19. stoljeća do aktualnoga doba i to u dva glavna vala.

Opširnije...

Najmlađi Pododbor SKD Prosvjete

Među 55 Pododbora SKD Prosvjete u Republici Hrvatskoj najmlađi je Pododbor u Novoj Gradiški, ujedno i prvi osnovan u ovome gradu.

Ustrojen je u srpnju 2020. godine, a predsjednik mu je novogradiški paroh Ognjen Tenđerić. Izabrano je i novo vodstvo Pododbora SKD Prosvjete u Okučanima.

Opširnije...

Tko god je htio raditi bio je dobrodošao u novogradišku Češku besedu

Iako Češka besedaNova Gradiška i okolica već neko vrijeme nije aktivna kao udruga, članovi, koji su rado dolazili na druženja, čuju se, u kontaktu su, a neki od njih povremeno se i sastanu.

Jedna od „veteranki“ novogradiške Češke besede je Marija Leskovar-Marijanka, članica od 2.000 godine kada je udruga i osnovana, a tada su imali oko 130 članova.

Opširnije...