Maruliću – nek' ti je sretan!

Danas je rođendan jednom od najvećih hrvatskih književnika, humanista, takozvanom 'ocu hrvatske književnosti'.

20938126 1885469898146753 352141708 n

Njegova djela širom su nas pratila u hrvatskim udžbenicima i jednostavno je nemoguće zaobići njegov značaj u cjelokupnoj književnoj povijesti naših prostora.

Marko Marulić rođen je na današnji dan, 18. Kolovoza 1450. te bi danas, u nekom paralelnom univerzumu gdje starost ne predstavlja blizinu smrti, slavio 567. rođendan.

Pisao je većinom na latinskom jeziku, ali ostavio je i značajan opus svojih djela upravo na hrvatskome jeziku. U svojim latinskim djelima potpisuje se kao "Marcus Marulus Spalatensis" ili "Marcus Marulus Delmata", a u hrvatskim kao "Marko Pečenić". Također se prva uporaba riječi 'psihologija' upravo pripisuje njemu. Njegovi književni uzori bili su uglavnom antička književnost te Biblija.

Marko Marulić rođen je u Splitu u plemićkoj obitelji, gdje je završio takozvanu humanističku školu te se kasnije bavio raznim birokracijskim gradskim dužnostima. Njegovo književno stvaralaštvo nije zaobišlo ni borbu hrvatskih knezova protiv Turaka, pa u svojim djelima jasno izražava potporu i privrženost. Pisao je na splitskoj čakavištini s umjerenim staroslavizmima, raguzeizmima i štokavizmima. Uglavnom je pisao prozna i pjesnička djela.

Europsku i svjetsku slavu stekao je duhovnim i moralističkim spisima na latinskom jeziku koji su u XVI. i XVII. stoljeću doživjeli brojna izdanja i prijevode te postali tada među najčitanijim duhovnim djelima. Marulić je bio glavni predstavnik religioznog nadahnuća među humanistima sa moralnim vertikalama koji nisu bili orijentirani na ikakvu radikalnost – nego isključivo na čistu duhovnost. Njegovo najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku je odveć poznata 'Judita' koja je napisana kao podrška u borbi protiv Turaka. Napisana je 1501., a objavljena 1521. godine. Judita je religiozni je ep na čakavskome narječju koji je bio nadahnut starozavjetnom junakinjom Juditom, svojevremenskim ratnim i teritorijalnim zbivanjima, a istodobno je i tumač kršćanskog svjetonazora.

Također ovo djelo rijetko zaobilazi državne mature iz hrvatskog jezika, pa je i mlađim generacijama uveliko poznato. Danas su mnogi gradovi širom Hrvatske ukrašeni Marulićevim kipovima i bistama, pa ako vam je koja u blizini, prošetajte i bacite osmijeh, ipak, ne slavi se svaki dan 567. rođendan.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner