24. Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje

Održan je 24. studenoga u Cerniku, a domaćin i organizator bila je OŠ „Matija Gubec“, pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Općina Cernik.

Mali pjesnici 2017.

Uz intoniranje Lijepe naše podignuta je zastava Susreta malih pjesnika, a potom je sudionicima i gostima, predstavnicima udruga i donatora s područja općine Cernik, kao i djelatnicima i umirovljenicima škole, koji su bili aktivni sudionici organizacije i provedbe Susreta malih pjesnika, riječi dobrodošlice uputila Reza Benković, ravnateljica škole domaćina.

I ove su godine u Cernik stigli i stalni gosti iz Usore u BiH, Tavankuta u Vojvodini, Zlatara i Primoštena, a ravnateljica Benković naglasila je, među ostalim, kako ih svake godine obraduju svojim dolaskom i sa susreta odnose poruke prijateljstva, ponosa i domoljublja.-Otvorena srca i riječima iskrene dobrodošlice pozdravljam vas u ime OŠ „Matije Gubec“ Cernik. Želimo da i današnji susret, 24. po redu, proteče u ozračju prijateljstva, mira ljubavi i zajedništva. 24. godine postojanja jedne manifestacije pokazuje opravdanost ideje i ostvarenja od prvog raspisanog natječaja pa do danas. Otad, svake godine, ovdje u Cerniku, odajemo zahvalu jeziku i čuvamo jezičnu baštinu svoga zavičaja. Ponosni smo što smo i ove godine domaćini pjesničkog stvaralaštva učenika Slavonije i Baranje i domaćini manifestaciji kulture riječi. Svega ovoga ne bi bilo da nije vas mali pjesnici i vas dragi voditelji malih pjesnika koji ste svojim zalaganjem i entuzijazmom istinskih prosvjetara omogućili kontinuitet održavanja naših susreta. Stoga vam drage kolegice i kolege učitelji još jednom zahvaljujem na osobnom angažmanu i trudu koji ste uložili da bi danas bili ovdje, sa željom da vaš budući rad i naša suradnja budu što plodonosniji. Vama učenici-pjesnici želim da danas svoje stihove što uspješnije predstavite na središnjoj priredbi, te da budete zadovoljni i sretni bez obzira hoćete li biti među onih pet ravnopravno nagrađenih učenika. Vaši stihovi i vaša imena bit će trajno utkana u našu zbirku pjesama i svjedočit će budućim generacijama o snazi i ljepoti vaših pjesničkih izričaja –istaknula  je na otvaranju ravnateljica Reza Benković.

Mali pjesnici 2017.

Bilo je to još jedno pjesničko druženje na kome su se štovali hrvatska riječ i, kako je naglasila Reza Benković, sklapala nova i potvrđivala stara prijateljstva.

Ovogodišnji Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje otvorio je Vitomir Žakić, načelnik općine Cernik,  a male pjesnike i oko 400 sudionika ove jedinstvene dječje pjesničke manifestacije blagoslovio fra Vjencislav Janjić. Malim pjesnicima omogućio je posjetu Franjevačkom samostanu te ih upoznao s poviješću Cernika i znamenitostima samosatana, bogatim i vrijednim knjižnim fudusom samostanske Knjižnice, a imali su prigodu razgledati i Biblijsko-arheološku izložbu i Muzej, jedinstven u ovom dijelu Europe.

Mali pjesnici iz 35 škola, na natječaj su poslali 105 pjesama od koji je 40 odabrano za zbirku ovog susreta naslovljenu „Dijete sam ljepote i sna“, koji su posvetili pjesniku Dragutinu Tadijanoviću.  Uredila ga je Gabrijela Vojvodić, prof. hrvatskog jezika i književnosti  i podijelila u pet tematskih cjelina: "O Slavoniji srce mašta", "Zadivljeni ljepotom", "Jesen šetalica", "Skladba života" i "Sreća je što te imam".

Mali pjesnici 2017.

Povjerenstvo u sastavu: profesorica i spisateljica Đurđica Stuhlreiter, pjesnikinja Evica Kraljić i profesorica Vjekoslava Bagarić, imalo je vrlo težak posao odabrati pet najboljih autora i radova.

Ove godine to su Jadranka Valić, OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s pjesmom "Dadin divan" (voditeljica Ana Tereza Barišić) , Iva Budžaki, OŠ „Franjo Kežme“ Osijek, s pjesmom "Minuta šutnje za Vukovar" (voditeljica Ivana Rašić), Fabijan Vođinac, OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac, s pjesmom "Skladba života" (voditelj Josip Galović), Nina Matanović, OŠ „Mato Lovrak“ Županja, s pjesmom "Što sve u pjesmu može stati" (voditeljica Radojka Matić) i Tea Kekez OŠ Ivana Gorana Kovačića  Staro Petrovo Selo, s pjesmom "Tišina" (voditeljica Marija Mikanović). Za najbolji krasoslov nagrađena je Veronika Hrehor, OŠ "Mato Lovrak" Županja.

Mali pjesnici 2017.

Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje oplemenili su nastupom :zbor škole domaćina pod ravnanjem Katarine Piljić, gosti iz Usore, Tavankuta, Zlatara i Primoštena, kao i Karmen Szabo i Petra Sokić, učenice Srednje glazbene škole u Požegi, a nekada  ponosne voditeljice ovih Susreta. Program su vrlo lijepo vodile Paula Barišić i Inga Valešić.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner