Jeste li čuli za ''Izlet smrti''?

Mladi osječki književnik Leontin Čapo Milenić, koga smo već predstaviili na portalu NG-Buntovnici nakon što je napisao i izdao knjigu ,, Kordina šaka'', sada je izdao novu knjigu ,,Izlet smrti''.

Crni humor kojim se ovaj dečko buntovno bori protiv nametnutih normi u društvu doslovno će vas zaraziti čim uhvatite njegovu knjigu u ruke i počnete čitati. Jeste li spremi na ovo putovanje, jeste li spremni za ,, Izlet smrti''? Donosimo Vam razgovor s ovim nadasve talentiranim mladim književnikom, lijepo se smjestite i uživajte: Lijep pozdrav ispred portala NG- Buntovnici, ovoga puta povodom nedavno tiskane tvoje nove knjige, točnije romana ,,Izlet smrti''. Promocije su već krenule pa možeš li nam opisati kako je publika dočekala ovaj tvoj roman i jesi li se nadao tome? 

Lijep pozdrav tebi i svim suradnicama portala NG-Buntovnici i hvala na prilici za novi intervju! Nedavno sam održao promociju romana u sklopu festivala fantastike Olympos u Klubu Titan Atlas u Osijeku te se ugodno iznenadio posječenošću, sjajnom prijateljskom atmosferom i prodajom knjige, a na jesen planiramo promociju u Zagrebu, a tu je naravno i Interliber.

Publika je jako dobro dočekala moj novi roman koji se odlično prodaje i dosta posuđuje u knjižnicama diljem zemlje, a književni portal Pisci i književnost ga je uvrstio u Top 10 najboljih domaćih knjiga za mjesec svibanj. Iskreno, uistinu se nisam se nadao tako dobrom prijemu te bih se ovim puta od srca zahvalio svima koji su roman pročitali, kupili ili posudili.

"Kordina šaka'' je tvoj prvi roman, za njega smo rekli da je trash žanr, napisao si također i "Kraljevstvo nade- roman mača, magije i smijeha'', koliko se ustvari ovaj roman razlikuje od njih, ili ne razlikuje?

Sva tri romana veže ista poveznica - otkačeni, većinom crni humor kojim su pisani, s time da je "Izlet smrti" pisan, recimo to tako, brutalnijim i izravnijim humorom kao i "Kordina šaka'' i spada više pod trash žanr, nego ''Kraljevstvo nade" gdje je humor nešto blaži i manje izravan. S druge strane, "Kordina šaka" i "Kraljevstvo nade" sadrže brojne elemente fantastike za razliku od "Izleta" koji ima elemente trilera i horora, a mogao bi se okarakterizirati i kao crna komedija. 

Tko je sve radio na tvojoj drugoj knjizi? 

Rukopis je u beta verziji uredio Žarko Milenić kojemu se veoma zahvaljujem na trudu i danim savjetima, a također bih se zahvalio mojim dragim prijateljima, autorima i beta čitateljima koji su mi dali korisne savjete i mišljenja o prvotnoj verziji romana - Moniki Slavić, Vesni Jusufović, Dayani Evans, Jasminu Kadriću, Senki Ilić i svim ostalim dragim osobama koje su pročitali knjigu prije ili nakon objavljivanja, a posebno veliko hvala autoru i profesoru povijesti Dušanu Jevtiću koji je napisao divnu stručnu recenziju romana, mom najdražem domaćem horor piscu Mislavu Pasiniju na velikoj podršci i vjeri u moj rad, te Milanu Simiću koji je prema mojoj ideju napravio fenomenalnu naslovnicu za roman.

I naravno, mom izdavaču Udruga Krug Knjiga koji mi je pružio priliku da moj roman ugleda svjetlost dana i izađe iz tiska, mojoj dragoj ekipi iz Kluba Titan Atlas na fenomenalnom predstavljanju romana u Osijeku, kao i ekipi iz Autostoperskog vodiča kroz fantastiku koji su svojim genijalnim objavama veoma pomogli u njegovoj promociji. 

Spomenuli smo već da ti je kritičko predstavljanje društva u kojem se nalazimo bio svojevrsni temelj u prvoj knjizi, je li to slučaj i dalje?

Tako je, i u "Izletu smrti" koji je, između ostaloga i satirični roman, prikazana je oštra kritika ali i satira modernog društva te nametnutih pravila i zakona koji iz njega proizlaze. Kao i "Kordina šaka" i "Izlet smrti" se kritički, na humorističan način odnosi prema politici, religiji, odnosima u današnjem školstvu, sukobima među različitim rasama i nacionalnostima... Tako da nikako ne možemo reći da je "Izlet smrti" samo običan crnohumorni roman s horor elementima kojem je cilj samo zabaviti ili prestrašiti čitatelja, kako su ga možda neki od čitatelja doživjeli. Ne, on sadrži u sebi mnogo dublje značenje, samo ga treba pažljivo čitati i protumačiti ;) 

I za kraj, gdje možemo nabaviti knjigu ,,Izlet smrti''?

Knjiga "Izlet smrti" se može posuditi u brojnim knjižnicama u Hrvatskoj te kupiti preko interneta u Superknjižari, Menart Web Shopu ili naručiti direktno preko izdavača Udruga Krug Knjiga na njihov e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..