Izložbama u 24. Novogradiško glazbeno ljeto

Glazbeno-kulturno-gospodarsko-turistička manifestacija, najveća u regiji, prepoznatljiva u RH, ali i izvan njezinih granica počela je i zanimljivim izložbama.

Prva je u nizu bila tradicionalna foto izložba „Šuma okom šumara“, ove godine nešto drugačija, s manjim brojem izloženih fotografija i to onih nagrađenih. Uslijedila je izložba radova Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška, sekcije „Duga“, a potom je 14. kolovoza u Gradskom muzeju otvorena i izložba umjetničkoga nakita Maxa Škledara

O izložbi Umjetnički nakit

Autor postava ove zanimljive izložbe je Miroslav Pišonić, kustos Galerije Gradskog muzeja Nova Gradiška i konceptualni umjetnik, koji ju je osmislio također na osebujan i sebi svojstven način. Posebno osvjetljenje dodatno je istaknulo ljepotu prekrasnog unikatnog nakita, a igra svjetla i sjene doprinijela upečatljivijem cjelokupnom doživljaju.

S umjetničkim radom Maxa Škledara, rođenoga 1971. godine upoznala je Jelena Kovre, također mlada umejtnica i likovna pedagoginja u Gradskom muzeju.

Autor se od 1987. bavi brušenjem i obradom dragog i poludragog kamenja, a od 1993. počinje stvarati nakit od plemenitih kovina. Profesionalno umjetničko djelovanje započeo je 1996. godine izložbom u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a od tada je nanizao preko 35 domaćih i inozemnih izložbi. Neke od njih bile su u Kneževom dvoru u Dubrovniku, Muzeju Mimara i Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, galerijama u Bruxelesu, Rimu Pragu, Los Angelesu, Pekingu,...

Max Škledar je član Hrvatske udurge likovih umjetnika primjenjenih umjetnosti u kojoj je neko vrijeme bio i predsjednik Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkoga nakita. Uz to je član LIKUM-a, Zadruge likovnih umjetnika Hrvatske i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Tijekom bogate karijere nagrađen je i međunarodnom nagradom Diners Exclusive za najbolji nakit te je uvršten u Leksikon Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

-Gledajući rezultate umjetnikova rada, koji inspiraciju crpi iz prirodnih oblika i sirovina, vidljivo je kako materijale pomno promatra i obradu svodi na najmanju mjeru izbjegavajući nepotrebno uljepšavanje naglašavajući tako istinsku, prirodnu ljepotu onoga od čega stvara. Njegov nakit posjeduje snažnu osobnost koja nadilazi pojam ljepote, odnosom oblika i materijala prkosi nametnutom i prihvatljivom, a rezultat je moćan spoj elemenata trajne vrijednosti i odstupanja od ustaljenih pravila, sklad klasičnoga i urbanoga.

Ideje većinom izražava kroz srebro i bakar, a od kamenja rado koristi labradorit, sedef, koralje, fosilizirano drvo, kristale, jantar, tektit.

Max Škledar je svestran i sve što čini, čini strastveno i s puno žara, a ljubav prema nakitu dijeli i s onom prema glazbi i nautici- naglasila je, obraćajući se okupljenima na otvorenju izložbe, Jelena Kovre.

Umjetnik se zahvalio posjetiteljima na dolasku, kao i organizatorima izložbe, Gradskom muzeju, Jeleni Kovre, na postavu Miroslavu Pišoniću. – Ovdje možete vidjeti dio moga rada, a trudim se prirodu pokazati u isto takvom obliku-prirodnom, naravno koliko je to moguće i uokviriti tu prirodnu ljepotu – kratko je rekao.

Izložbu je otvorila Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika i tom prigodom, među ostalim istaknula: „Jako je lijepo čuti Rim, Bruxeles, Los Angeles, Zagreb, Dubrovnik i onda Nova Gradiška. To nam je velika čast da ste došli ovdje k nama kako bismo imali priliku vidjeti vaš nakit koji je spoj metala i dragog i poludragog kamenja koji će svakako dodatno uljepšati i ljepotu svakog čovjeka. Ovaj kulturni događaj dio je sadržaja našega 24. NG glazbenoga ljeta i dodatno ga obogaćuje“.

Izložba radova Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška

Članovi Likovne sekcije „Duga“, zahvaljujući razumijevanju gospodina Majstorovića koji je,prema riječima predsjednice Udruge Zdravke Džimbeg, ustupio prostor, izložili su 36 radova i na taj način pokazali ljepotu i raznovrsnost motiva i umjetničkih tehnika kojima stvaraju. Zastupljeni su slijedeći autori: Ljubica Talan, Marija Valentić, Katarina Čanić, Irena Pavlović, Vesna Dumičić, Evica Kraljić, Dominik Poletto, Mladen Funes i Zdravka Džimbeg.

Novogradiški stvaratelji u kulturi od samog početka oživotvorenja NG glazbenoga ljeta, daju doprinos bogatstvu sadržaja koji prate onaj središnji-glazbeni dio manifestacije.

Udruga je i u sklopu redovitoga rada tijekom godine organizirala različite izložbe, međutim sada to, prema riječima Zdravke Džimbeg, nisu u mogućnosti zbog premalenoga prostora u kojemu se okupljaju i djeluju.

Ono što je ocijenila pozitivnim je mogućnost izlaganja koju im daje Učilište „Relković“ u sklopu svoga programa rada.

Inače članovi, a njih je 33, sudjeluju na mnogim Likovnim kolonijama u Slavoniji. Tijekom 19 godina djelovanja Udruga je tiskala i Zbirke pjesama „Vrisak tišine“ i „Biseri duše“ , a bila je i izdavač zbirke pjesama „Odjevena tišinom“ svoje članice Ljubice Sedlaček te „Probuđeno jutro u cvijetu jorgovana“ autorice Katarine Čanić.

 

Kao i svake godine prve subote u rujnu bit će upriličena tradicionalna Likovna kolonija na kojoj se okupljaju slikari- amateri iz 7 hrvatskih županija. Obično je održavana na Strmcu, tri puta u Starcima u općini Staro Petrovo Selo. Lani je bila u novogradiškom Vatrogasnom domu gdje će biti održana i ove godine.

Izložba fotografija „Šuma okom šumara“

Tradicionalna je izložba fotografija na kojima je zabilježena ljepota hrvatskih šuma, neponovljivi trenuci, ali i umjetnički oblici koje je stvorila sama priroda. Ove godine izložene su nagrađene i pohvaljene fotografije autora koji su sudjelovali na Bjelovarskom salonu fotografije, a, prema riječima Gorana Dorića, jednog od najnagrađivanijih umjetnika svjetlopisom, to su Krunoslav Arač iz Koprivnice, Igor Vrbanić,NG, drugonagrađeni Salona, Zdravko Mišić iz Rajića, potom veteran izložbe, Oliver Vlajnić. Goran Dorić, koji sudjeluje na Bjelovarskom salonu fotografije od 2005. i ove je godine nagrađen prvom nagradom za seriju fotografija nastalih iznad jezera Bačica te dvije Pohvale za posebno viđenje jednog dijela „iskrivljene“ obale Save u Orubici i Goranovo viđenje „šumskoga barkoda“.

Poseban povod ovogodišnje izložbe „Šuma okom šumara“ je obilježavanje 90. obljetnice zaštite prašuma „Prašnik“ (kod Stare Gradiške) i „Muški bunar“ (Psunj).

-To je nama šumarima, ekolozima, ljubiteljima prirode izuzetno važna stvar. Naime, ostavili smo dio površine bez izravnog gospodarenja, kako bismo vidjeli kako će se bez utjecaja čovjeka ta šuma razvijati. I još nešto. Najveće stablo u Prašniku, jedinoj prašumi u RH i Europi, hrast lužnjak, nominiran je za Hrvatsko stablo godine za koje možete glasovati na istoimenoj internet stranici. Spomenuti hrast star je oko 250 godina i „natječe“ se s ukupno 6 stabala iz Hrvatske. „Pobjednik“ ulazi u izbor za Europsko stablo godine.

 

Prašnik, koji je pod upravljanjem Javne ustanove za zaštitu prirode Brodsko-posavske županije, krije mnoge ljepote i posebnosti, a dva najstarija stabla su hrastovi koji broje preko 300 godina. U planu je izgradnja Edukacijskog centra sredstvima EU fondova u kojemu bi posjetitelji Prašnika imali priliku „virtualnog“ obilaska- rekao nam je među ostalim Goran Dorić, koji je gotovo svakodnevno u prirodi, luta, kako kaže, po planinama BIH, priprema se za Foto natječaj u Rijeci (crno-bijela fotografija) i čeka jesen- interesantnije vrijeme za fotkanje, bogato maglom i bojama.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner