Gljive-čudo prirode

Iznimno zanimljivo i poučno predavanje kojega je u organizaciji novogradiškog Ogranka Matice hrvatske održao ing.el. i mikofil Zvonko Vuk.

Fokus je dan znanstvenom istraživanju gljiva koje su, vjerovali ili ne, određivale i tijek povijesnih zbivanja. Ekologija je postala tema broj jedan, a najnovija istraživanja postavljaju upravo gljive u središte događanja. Okupljenima je u Gradskoj vijećnici dobrodošlicu poželjela prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiške Matice, ukratko predstavila predavača i njegovo zanimanje za svijet gljiva kao i s njegovim doprinosom u širenju znanja o gljivama.

Gljive svijet još uvijek ne pozna dobro. Iako se koriste i za hranu i za liječenje i u razne druge svrhe još uvijek nije dovoljno dobro upoznat taj čudesni svijet. I u znanosti nedostaje entuzijazma koji bi nam taj svijet približio. Sreća je da imamo barem jednog mikologa, a to je prof. dr. Romano Božac, znanstvenik, agronom, mikolog, koji je izdao mnoštvo knjiga o gljivama od 70-tih godina do danas. Ipak knjige nisu dovoljne za upoznavanje toga svijeta, već su to upravo ovakva druženje, ali i izložbe gljiva. Rečeno je to u uvodu predavanja o čarobnom i doista posebnom svijetu.

-Gljive su preživjele uvjete u kojima je 75% organizama na zemlji izumrle. Omogućile su nastanak i razvoj živim organizmima na zemlji i više puta su spasile čovječanstvo od masovnog izumiranja. Bez gljiva ne bi bilo ni kruha ni vina, ni piva, neke vrsta cvijeća ne mogu preživjeti bez suživota s određenom gljivom, mnoge vrste lijekova  zasnovane su na izuzetnim svojstvima pojedinih vrsta gljiva-rekao nam je Zvonko Vuk koji se, iako je gljive upoznao još u djetinjstvu, intenzivnim istraživanjem ovog jedinstvenog svijeta bavi zadnjih 10. godina.

Tijekom toga vremena stalno je čitao, proučavao, istraživao, a preko gljivarskoga društva „Kamilo Blagaić“, čiji je sada i predsjednik, poveza se s prof. dr. Romanom Bošcem od kojega je, kako kaže, primio jako puno informacija o gljivama.

Fascinantna je znanstvena činjenica da su gljive po svojstvima i sastavu bliže životinjama nego biljkama.

-To je jako teško prihvatiti i makroskopski gledano mi ne vidimo te detalje, ali znanstevnici su došli do zaključka da je tomu tako po građi stanice, načinu prehrane, načinu razmnožavanja. Gljiva može preživjeti u uvjetima u kojima niti jedan organizam ne može. I bestežinsko stanje, zrakoprazni prostor, čak su gljivice pljesni i u svemirskoj stanici stvarale probleme. Gljive se mogu naći u svim krajevima zemaljske kugle i na površini i u zraku i pod vodom. Spora ima i u svemiru i nisu uginule. Poznati su nam samo neki uvjeti koji su potrebni za razvoj gljiva, ali zapravo nam puno toga nije ni poznato. Primjera radi 10-ak godina poslije černobilske katastrofe pronađena je tamo velika količina ogromnih plodova gljiva i znanstvenici su se počeli pitati nije li moguće da, kao što se biljke hrane sunčevim svjetlom, da se gljive hrane nekom drugom vrstom zračenja. To je dakako stvar daljnjih istraživanja, jer se radi samo o pretpostavkama.

Micelij gljive drobi stijene i pretvara ih u plodno tlo. Na pomolu su postrojenja za preradu otpadnih plastičnih  masa. Kad vidite na ambalaži oznaku EKO, vrlo vjerojatno je riječ o ambalaži proizvedenoj uz pomoć gljiva.Također gljive služe i u medicinske svrhe, ali i u najnovije vrijeme i građevinske- rekao nam je ukratko u razgovoru Zvonko Vuk.

Ukratko o gljivarskom društvu „Kamilo Blagaić“

U rad gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“ Zvonko Vuk se uključio 2010. godine i sada je i predsjednik Društva. Okupljaju preko 200 članova. Kada je sezona gljiva donose ih i netko od njihovih determinatora objašnjava njihove karakteristike, nekada netko donese neku od gljiva koje ne poznaju, a u tome pomogne i prof. Božac.

-Ljudi nam također donose u košarama gljive koje su nabrali u prirodi kako bismo provjerili jesu li jestive ili ne i kako bismo ih poučili. Van sezone gljiva održavamo predvanja, izložbe i subotama idemo na izlete i na taj način upoznajemo ovaj dosita čarobni svijet - rekao nam je, među ostalim, Zvonko Vuk.

Inače gljivarsko društvo „Kamilo Blagaić“ osnovano je u Zagrebu 19. siječnja 1983., a nosi ime hrvatskog mikologa Kamila Blagaića, koji je još davne 1931. godine izdao knjigu o gljivama pod nazivom "Gljive naših krajeva". Najstarije je gljivarsko društvo u Hrvatskoj i još je vrlo aktivno.

Grad Zagreb je postao specifičan u svijetu i po tome što je 10. svibnja 2013. dobio jedinstveni Edukativni centar Svijet gljiva, na Trgu bana Josipa Jelačića, koji vodi prof. dr. Romano Božac, naš poznati mikolog i autor velikog broja knjiga o gljivama, uključujući i Enciklopediju gljiva I i II. U Muzeju gljiva posjetiteljima predstavljaju više od 1500 vrsta, a u njegovu podizanju i razvoju pomagao je i pomaže i Zvonko Vuk.

Polaganjem ispita za determinatora gljiva pri Hrvatskom mikološkom gljivarskom savezu, stekao je pravo aktivno širiti znanja o gljivama te je održao brojna predavanja u gljivarskom društvu kao i đacima osnovnih i srednjih škola te studentima.

Zvonko Vuk, inače rodom iz Cernika, pojavljuje se i kao sugovornik u medijima, radijskih i televizijskih emisija o temi gljivarstva u Hrvatskoj. Sudjelovao je također na snimanjima emisija o Muzeju gljiva, a zadnja je emisija snimljena za kanadsku nacionalnu televiziju na engleskom jeziku.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner