„Kronika hrvatske gluposti“

Intrigantan je naziv putujuće retrospektivne izložbe karikatura Nika Titanica u povodu njegova 25 godišnjega uspješnoga bavljenja ovim britkim načinom propitivanja svakodnevne stvarnosti, posebno političke scene u Hrvata

.

U Novoj je Gradiški otvorena 11. rujna u Učilištu „Relković“.

Poslije uvodnih riječi prof. Danijele Juranović, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“, organizatora ove izložbe, predstavila ju je Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe, inače, diplomirana povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, diplomirana muzeologinja te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt, namjenjenog praćenju likovnih događanja u Hrvatskoj,

- Ova retrospektiva otvorena je prvi puta u rujnu 2019. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu i na taj događaj stiglo je preko 500 posjetitelja. Toliki interes potvrdio je iznova koliko nam je humor potreban u životu. I upravo ta činjenica da je to bilo otvorenje retrospektive živućega umjetnika dokaz je da su nam i satira i humor i karikatura potrebne u životu.

Naziv izložbe je upravo u duhu Nika Titanica, a izložen je uži izbor karikatura prilagođen ovoj Galeriji. Nik je doslovce pratio povijest naše zemlje, države ,od politike, gospodarstva do svakodnevnog života u proteklih 25 godina. Bavio se svim temama i možete pratiti, ne samo Zagreb, nego cijelu Hrvatsku. Ono što je bitno reći za Nika je da je jedini karikaturist u svijetu koji crta dvije karikature dnevno-političku i sportsku. Uz to radi i portretne karikature. Prošle godine njegova arhiva brojila je 10.000 objavljenih karikatura, a do sada je u ovoj godini nacrtao još 2.000.

Na izložbi se može vidjeti i prva karikatura gdje se pojavila jedna od glavnih protagonistica Štefica Jambriščak, također su tu i karikature gdje je Nik radio autoportrete. On pogađa neuralgične točke našega društva, ali ne štedi ni sebe, tako da često i svoj posao poentira u karikaturama.

U ovom vremenu pandemije, depresivnog stanja, mislim da nam svima dobro dođe svaki dan malo smijeha. Kada vidim karikature političara, koji inače nemaju sluha za maloga čovjeka, ipak shvaćam da me netko razumije, da se bavi problematikom koja je bitna svima nama i ne da je samo glas razuma, nego je i glas svih nas.

Također je izložen i arhivski materijal jer je Nik vrlo mlad počeo raditi i stripove i izložen je njegov prvi strip kojega je napravio sa 6 godina, a tu su i karikature nastale 90-ih godina gdje je radio sjenčanjem olovkom naše političare, prve predsjednike... Možete ih usporediti sa novim karikaturama i pratiti razvoj stila dok je došao do svoje prepoznatljive karikature koju viđamo svaki dan u nekim medijima- istaknula je, među ostalim Sonja Švec Španjol.

Također je predstavljen i prvi strip album objavljen krajem prošle godine. Naravno da je duhovit kao i sve što Nik Titanic radi.

Strip je predstavio sam autor i pojasnio:

-Odrastao sam na Alan Fordu i svi mi koji smo tada crtali htjeli smo napraviti našega, nekako univerzalnoga Alan Forda. I ta mi je ambicija ostala cijeloga života. Kasnije sam karijeru gradio karikaturom. Prije tri godine rekao sam nema isprike i u te tri godine proučavanja materijala, pisanja scenarija i samoga stripa evo ga na svjetlu dana. Ispunjenje je to nekakve moje životne ambicije. Vidjet ćemo što će biti dalje.

Tema je inspirirana Seljačkom bunom i strip i nosi naziv 1573. Ovo je i svojevrsni omage nekakvim mojim korijenima. Pisana je autentičnim kajkavskim, lektorirao ga je Rajko Suhodolčan, kompozitor kajkavskih popevki i vjerujem da će biti izazovan za čitanje- naglasio je, među ostalim, autor.

Izložba je putujuća i ove je godine bila u Motovunu, u Novoj Gradiški gostuje do 10. listopada, a potom će biti postavljena u Pakracu. Slijedeće godine planirano je njezino gostovanje u Slavonskom Brodu, Kutini, Prelogu ..Mostaru.

 

Nik Titanic zahvalio se na predstavljanju izložbe, posjetiteljima na dolasku, pozivu organizatora, izrazio iznimno zadovoljstvo postavom kojega potpisuje prof. Danijela Juranović. Tom je prilikom poručio kako će nas sve svojim radom nastojati i nasmijati, a svakako se truditi i dalje ukazivati na sve anomalije u našem društvu.

Na dobrodošlici se zahvalio i portretnom karikaturom gradonačelnika Vinka Grgića i njegovoga zamjenika Borislava Vidošića, koji je izložbu i otvorio.

Ističući vrijedan i sadržajan rad Učilišta „Relković“ i njihov doprinos klturnom životu grada, zahvaljujući i na ovoj izložbi, rekao je, među ostalim kako je Nova Gradiška mali grad, ali veliki prijatelj kulture i umjetnika. -Trudimo se da i naši sugrađani, ali i svi koji dođu to i prepoznaju- istaknuo je i pozvao na razgledanje izložbe.

 

DSCN1329

DSCN1330

DSCN1332

DSCN1333

DSCN1334

DSCN1335

DSCN1336

DSCN1337

DSCN1339

DSCN1340

DSCN1341

DSCN1343

DSCN1344

DSCN1346

DSCN1348

DSCN1352

DSCN1356

 

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner