Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama

Iznimno je vrijedna izložba Etnografskoga muzeja Zagreb otvorena 29. listopada u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Izložba je nastala 2011. godine na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, danas Ministarstvo kulture i medija, u organizaciji i provedbi Etnografskoga muzeja u Zagrebu, a realizirana je zahvaljujući rezultatima dugogodišnjeg rada čitavog niza stručnjaka koji su u suradnji s lokalnim zajednicama te nositeljima tradicijskih znanja i vještina od 2009. godine do današnjih dana uspješno nominirali 17 kulturnih fenomena na tri UNESCO-ove liste svjetske nematerijalne baštine čovječanstva.

 

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Etnografskog muzeja dr. sc. Iris Biškupić Bašić, ujedno i urednica pratećeg bogato opremljenoga Kataloga. Autorica likovnog postava je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Obje koncepcijski posvećuju posebnu pažnju svakom pojedinom fenomenu nematerijalne baštine predstavljajući ga kao zasebnu cjelinu, u formi samostojećeg postamenta opremljenog fotografijama, karakterističnim predmetima, odgovarajućim tekstovima i u pojedinim slučajevima zvučnim zapisima, a pažnja je posvećena i geografskom i kulturološkom kontekstu. Izložba je popraćena sa s17 filmova snimljenih za potrebe nominacija. Cilj ove izložbe je potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske te doprinijeti njezinoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije.

O svemu tomu govorila je na otvorenju izložbe dr. Marija Mihaljević, ravnateljica novogradiškoga Gradskog muzeja. Naime, gošće iz Zagreba nisu bile nazočne otvorenju, ali, kako je dr. Mihaljević najavila, autorica izložbe i ravnateljica Etnografskoga muzeja u Zagrebu dr. sc. Goranka Horjan u Novu Gradišku bi trebale doći za 14 dana i tada će detaljno predstaviti ovu jedinstvenu izložbu. 

Dr. Mihaljević, koristeći sažeto Priopćenje Etnografskog muzeja Zagreb o ovoj izložbi istaknula je svih 17 nematerijalnih kulturnih dobara na 3 UNESCO-ve liste:

Od 2009. godine broj hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-ovim popisima raste pa ih je do danas uvršteno 15 na UNESCO-ovuReprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, jedno nematerijalno kulturno dobro naPopis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštitai jedno dobro uRegistar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine. NaReprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstvauvršteni su: Čipkarstvo u Hrvatskoj koje razlikuje tehnike i materijale izrade – čipkom na iglu koja se izrađuje na otoku Pagu, čipkom od agave s otoka Hvara i čipkom na batiće iz sjevernohrvatskoga grada Lepoglave. Kulturno dobro na Listi je i Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, potom Festa svetog Vlaha, zaštitnika DubrovnikaGodišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana kod ĐakovaProcesija za Križen na otoku Hvaru, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine, potom Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Bećarac tradicijski glazbeni žanr s područja istočne Hrvatske, Nijemo kolo Dalmatinske zagore, Klapsko pjevanje, Mediteranska prehrana upisana kao rezultat multinacionalne kandidature Španjolske, Grčke, Italije, Maroka, Portugala, Cipra i Hrvatske, Međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja i Umijeće suhozidne gradnje kao multinacionalna kandidatura Cipra, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske. Na Listi nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštitaje Glazbeni izričaj Ojkanje dok je u Registru najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštineEkomuzej Batana.

Ovom izložbom i UNESCO-ovim priznanjem prikazuju samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske, ali i na taj način želja im je cjelokupnu društvenu zajednicu potaknuti na daljnje njegovanje i čuvanje te prenošenje naslijeđene baštine.

-Naša Hrvatska, tako je mala, a tako bogata i nematerijalnom i materijalnom kulturnom baštinom. Ovom bi se prigodom osvrnula na naš kraj gdje u Popisu registra RH imamo neka od nematerijalnih dobara: šetana kola, orubičko kolo na štuk, sičanski govor. Nisam etnolog, nemamo, na žalost, u Muzeju etnologa, ali ono što znam je to kako imamo i zanimljivih fenomena u Drežniku, Opatovcu –čarojice, pa običaje u Lipovcu za blagdan Svih Svetih, imamo i specifičnosti u Davoru...

Na nama je da promišljamo, zajedno se trudimo i pokušamo ta dobra našega kraja, zajedno sa Ministartsvom kulture, pripremiti i prijaviti na Listu nematerijalnih dobara RH.

Drago mi je da smo, unatoč svemu, uspjeli postaviti ovu izložbu, Etnografski muzej Zagreb,kolege iz Gradskoga muzeja u NG i volonterka Kata Vincetić  i zahvaljujem se svima.

Izložba je otvorena do 18. siječnja 2021.uz mogućnost produženja. Nadam se da će epidemiološka situacija omogućiti da izložbu mogu u manjim grupama razgledati naši sugrađani, ali i učenici-istaknula je u zaključku otvorenja izložbe dr. Marija Mihaljević.

Svakako treba naglasiti kako ovu jedinstvenu putujuću izložbu prati Katalog u kojemu Uvod potpisuje dr. sc. Tvrtko Zebec, koji, među ostalim, piše:

-Hrvatska se ovim međunarodno priznatim izborom nematerijalne kulturne baštine potvrđuje kao mala zemlja kreativnih ljudi, kulture i prirodnih bogatstava. Prikazom različitih kuturnih tradicija uz podršku Ministarstva kulture otkriva se želja lokalnih zajednica da isticanjem staroga, a uvijek živoga i svježeg nasljeđa, javno potvrde svoj kulturni i nacionalni identitet.

Različiti načini manifestiranja pojedinih elemenata svjedoče o dubokoj utkanosti tradicije u suvremeni život zajednica, manjih, većih, seoskih, gradskih. U svijetu globalnih standarda upravo biseri tradicijske kulture ističu uvijek vrijedno i neophodno poštovanje naslijeđa koje smo preuzeli od roditelja i prenosimo na djecu. 

Svaka naša posebnost i jedinstvenost priznanje je kreativnosti i stvaralačkom potencijalu pojedinca i zajednice. UNESCO-ovim priznanjem i ovom izložbom polako otvaramo bogatu škrinju hrvatske nematerijalne kulturne baštine-na uvid i raspolaganje svijetu i kulturama s kojima zajednički doprinosimo bogatijem i sadržajnijem životu naše djece u budućnosti.

NGB-IMG-5840

NGB-IMG-5841

NGB-IMG-5842

NGB-IMG-5843

NGB-IMG-5844

NGB-IMG-5845

NGB-IMG-5846

NGB-IMG-5847

NGB-IMG-5848

NGB-IMG-5849

NGB-IMG-5850

NGB-IMG-5853

NGB-IMG-5854

NGB-IMG-5855

NGB-IMG-5858

NGB-IMG-5859

NGB-IMG-5860

NGB-IMG-5862

NGB-IMG-5863

NGB-IMG-5864

NGB-IMG-5865

NGB-IMG-5866

NGB-IMG-5867

AEM banner

 

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner