62.Pulski filmski festival

FFP plakat

P.F.F. kratica je za Pulski filmski festival koji se ove godine održava u Puli po šezdeset i drugi put. Već šezdeset i dvije godine u Puli se prikazuju filmovi u Areni pod zvijezdama. Kada je pulski festival utemeljen, 1954. godine, nazvan je po onome što i predstavlja, Filmski festival, ali već 1958. godine se naziva Festival jugoslavenskog filma. Postao je jedan od najvažnijih festivala toga vremena. Festival je mijenjao imena godinama, 1961. nosio je naziv Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli, 1991. festival je otkazan no ponovno je pokrenut već 1992. pod nazivom Filmski festival u Puli i tada je po prvi puta bio posvećen hrvatskoj kinematografiji u potpunosti. Kako bi se naglasio isključivo hrvatski karakter, 1995. godine, nazvan je Festival hrvatskog filma, a 2001. godine festival postaje otvoren i za strane filmove te njihove redatelje i time dobiva naziv Festival hrvatskog i europskog filma.

Pulski filmski festival od tada, uz prikazivanje hrvatskih filmskih ostvarenja nudi mnoštvo međunarodnog  programa te mnoge popratne programe kao što su radionice za djecu i mlade, predavanja, izložbe te glazbene večeri. Ove godine to će biti događanja na 14 lokacija, projekcije 128filmova, 16 predavanja, 3 okrugla stola, dvije stručne radionice, 5 izložbi, 8 glazbenih večeri i sve uz hrvatske i europske umjetnike, organizatore te volontere na festivalu.

FFP plakat 1

Glumci, režiseri, scenaristi i ostali umjetnici na festivalu bit će nagrađeni zlatnim arenama, a najbolji film bit će nagrađen velikom zlatnom arenom. Budući da se filmovi prikazuju u veličanstvenoj Vespazijanovoj Areni, nagrade su i simbolično nazvane.

Festival ove godine započinje 18. srpnja sa završetkom 25. srpnja te nas ravnateljica festivala GordanaRestović poziva riječima: „Neka vam ovi dani i noći, posvećeni sedmoj umjetnosti, budu prilika za opuštanje, druženje, uživanje u najvećem filmskom događaju u Hrvatskoj.“

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner