Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Dnevni boravak za djecu s poteškoćama u razvoju – „Sreća iza ugla” (foto)

Udruge slijepih Nova Gradiška proglašen naj akcijom 2016. u Republici Hrvatskoj

Kutak topline i nerazumijevanja u svijetu prepunom predrasuda 

Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” tradicionalno, svake godine, raspisuje javni poziv za prijavu naj akcija u Republici Hrvatskoj. Obzirom da  gradovi do 50 tisuća stanovnika imaju pravo prijaviti jednu akciju, čelništvo Grada Nova Gradiška kandidiralo je Udrugu slijepih i jedinstveni trogodišnji projekt “Dnevni boravak za djecu s poteškoćama u razvoju – Sreća iza ugla”.Prosudbeno povjerenstvo prepoznalo je projekt i proglasio ga jednom od najboljih akcija u Republici Hrvatskoj, zbog čega su im čelni ljudi grada uručili povelju. 

 

Iskreni dječji osmjeh, složit će se svi, uistinu je najljepši dar.Jer, nitko se ne zna smijati tako iskreno, neiskvareno i od srca kao djeca.I nitko ne zna poklanjati emocije bez zadrške, poput najmlađih.Još kada je riječ o djeci koju često ,neopravdano, zbog vlastitih frustracija i predrasuda, potaknuti nametnutim, društvenim tabuima, smatramo djecom s poteškoćama, dar dobiva na svojoj cijeni. Pronaći slobodan i topao kutak svijeta u kojemu se takva djeca osjećaju zadovoljna i svoja i učiniti ih ispunjenim malim ljudima, zadaća je koju su članovi Udruge slijepih i slabovidnih nametnuli sami sebi.I u tome, u potpunosti, uspjeli. Unatoč brojnim financijskim problemima, višegodišnjem nerazumijevanju okoline, te do nedavno i  nedovoljnoj potpori lokalne zajednice i institucija. Prepoznali su to i članovi središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” , te nagradu za  naj akciju godine dodijeli upravo njima za jedinstveni projekt „Sreća iza ugla-dnevni boravak za djecu s poteškoćama u razvoju“. 

Jedinstven projekt koji s ogromnim strpljenjem, ljubavlju i entuzijazmom vode članice Udruge slijepih, predvođene Manuelom Kumić, trogodišnji je program financiran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb, gradskom Osnovnom školom “Ljudevita Gaja” i Gradom Nova Gradiška.Riječ je o projektu u kojem sudjeluje 25 djece , osam sati dnevno, pet dana u tjednu, a u njega je uloženo više od 3 tisuće sati volonterskog rada.. „Sreća iza ugla“ polaznicima nudi šest tematskih radionica: radionicu životnih vještina, brigu o sebi, likovnu, informatičku, hobi radionica, pomoć u učenju, te radionicu rehabilitacije putem pokreta. Svake godine uz pomoć volontera organiziramo i osmodnevno ljetovanje djece, božićne priredbe, jednodnevne izlete. Sve što radimo činimo s ciljem dobrobiti naših korisnika i mislim da nam to zasada dobro uspijeva. Na sreću, po prvi puta, u gradu i predstavnicima gradske vlasti, imamo potrebnu podršku i istinskog partnera.“, izjavila je ponosna na osvojenom priznanju, predsjednica novogradiške Udruge slijepih, Manuela Kumić. Na ogromnom trudu kojim prezentiraju svoj grad, dodijeljujući im i povelju za „Naj akciju godine“, članovima Udruge slijepih, polaznicima programa „Sreća iza ugla“, zahvalio je i prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, podsjećajući kako vrijedne priče poput ove  zaslužuju svu podršku.

Da sreća, uistinu stanuje iza ugla, u prostoru novogradiške Udruge slijepih, potvrdio je već i prijašnji, jednako kreativan i uspješan projekt „Oaza sreće“ , koji je djeci, ali i roditeljima-udomiteljima ponudio istinski kutak topline i razumijevanja, kutak u kojemu su pronašli iskrene prijatelje, utjehu, pomoć pri učenju, kutak  u kojem su ih čekali topli razgovor, razumijevanje i draga lica. Nagrada za naj akciju godine dodijeljena članovima novogradiške Udruge slijepih dokaz je kako i djeca  s mentalnim potrebama, kao djeca iz udomiteljskih obitelji, oni koje često neopravdano smatramo hendikepiranima, itekako imaju svoje mjesto u društvu i zajednici, ukoliko im se pruži  prilika.Baš kao i potvrda da je sreća uistinu iza ugla. Treba je samo znati pronaći i ponuditi onima kojima je najpotrebnija. 

NGB-02.02.2017-002

NGB-02.02.2017-003

NGB-02.02.2017-004

NGB-02.02.2017-005

NGB-02.02.2017-006

NGB-02.02.2017-007

NGB-02.02.2017-008

NGB-02.02.2017-009

NGB-02.02.2017-012

NGB-02.02.2017-013

NGB-02.02.2017-014

NGB-02.02.2017-015

NGB-02.02.2017-017

NGB-02.02.2017-018

NGB-02.02.2017-019

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner