Aktualni sat 24. sjednice Gradskoga vijeća

Sjednicu je vodila predsjednica Gradskoga vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić te zatražila utvrđivanje broja nazočnih vijećnika. Sjednici je bilo nazočno 15 od ukupno 17 gradskih vijećnika.

Potom je zaželjela brzo ozdravljene vijećnicima Igoru Babiću i Željku Bigoviću, a svima nazočnima da se nitko ne razboli Sjednici su bili nazočni Borislav Vidošić koji obavlja funkciju gradonačelnika, Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, kao i njihovi suradnici iz gradske uprave.

Usvojen je Zapisnik sa 23. sjednice Gradskoga vijeća, a prije usvajanja Dnevnoga reda 24-e za riječ se javila Ljiljana Lukačević, potpredsjednica Gradskoga vijeća i predsednica Kluba vijećnika HDZ-a u ime kojega se i obratila nazočnima:

-Kao potpredsjednica Gradskoga vijeća smatram da se ova sjednica ne odvija prema epidemiološkim mjerama, dakle 2 metra udaljenosti u svim smjerovima, a na vrhuncu smo epidemije COVID-19 u našoj BPŽ.  U svojstvu potpredsjednice Gradskog vijeća sam sa predsjednicom Gradskog vijeća razgovarala i predlagala alternativne prostore, kao što je Dom kulture ili neka druga dvorana , pa i mogućnost online sjednice kako će sudjelovati i vijećnik Igor Babić. Vidim da se to nije uzelo u obzir, pa me zanima prije nego krenemo u ovim uvjetima tko stoji iza Odluke da se Gradsko vijeće održi u ovim neprimjerenim uvjetima i tko će snositi odgovornost za eventualne posljedice. Zasigurno, nadam se, bar, to neće biti, baš jučer slučajno ili ne, novoimenovani načelnik stožera Civilne zaštite. Za  informaciju vama i svim sugrađanima Stožer civilne zaštite, u kojem sam i sama član, a na čelu sa Borislavom Vidošićem, nije niti sazvan, niti se sastao šest mjeseci. 

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić dodala je: 

– I moja je ideja bila, kao predsjednice Gradskog vijeća i liječnice, da budemo u nekoj većoj dvorani jer takvih dvorana ima . Nažalost, izvršna vlast i Gradska uprava se s time nije složila o čemu imam i pisani trag.

Potom je usvojen Dnevni red  za 24. sjednicu Gradskoga vijeća i uslijedio je Aktualni sat i vijećnička pitanja. 

Prof. Ljiljana Lukačević

– Na aktualnom smo satu, ja bih rekla jedne povijesne sjednice Gradskoga vijeća i u kontekstu dosad neviđene političke situacije i skandala u gradu Novoj Gradiški koju i lokalni i nacionalni mediji opisuju naslovima: Skinut imunitet saborskom zastupniku Vinku Grgiću, Uhićen gradonačelnik NG, Vinko Grgić iz Remetinca podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, Zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške istupila iz SDP-a... 

Iz oporbenih vijećničkih klupa, a možda i iz klupa pozicije, zasigurno bi na ovom aktualnom satu moglo biti postavljeno puno pitanja, no ja ću se zadržati na onim područjima koja se nadovezuju na izjavu zamjenika gradonačelnika koji sada obnavlja funkciju gradonačelnika Borislava Vidošića danu na nedavnoj tiskovnoj konferenciji: Svi projekti idu dalje.

Pitam vas gospodine Vidošić jeste li čitali materijale o kojima ćemo raspravljati u nastavku sjednice  jer svi projekti ne idu dalje. Obećavali ste proračunskim sredstvima 40 kapitalnih projekata, međutim, crno na bijelo piše u materijalima,19 kapitalnih projekata u prvoj polovici godine niste ni započeli. Ono što je još tragičnije, 12 od njih sigurno neće ni startati, a kamoli ići dalje jer ste rebalansom za njih osigurali nula kuna. 

U prvom pitanju osvrnut ću se na  projekt Centar za posjetitelje vrata Slavonije. U vrijeme izvršne vlasti HDZ-a obnašala sam dužnost zamjenice gradonačelnika i nije nam padalo na pamet da za NG ljeto izdvajamo pola milijuna kuna, da za opremu nekakvog lokala u kojem će biti Slavonski dućan izdvajamo 700.000 kuna, ali smo podržavali, sa minimumom sredstava i velikom voljom i nadomjestkom ljudskog faktora, mnoge projekte koji se tiču turizma. Međutim, sada već bivši gradonačelnik, ovaj je projekt najavljivao kao milijunski projekt. Prije točno godinu dana od Ministarstva turizma je dobivena potpora od 400 tisuća kuna, za projekt je 2019. godine iz Proračuna utrošeno 54.250,00 kuna. Prije svega vas pitam za što su isplaćena ova sredstva 2019 godine, a budući da je u prvoj polovici ove godine za ovaj projekt potrošeno nula kuna, rebalansom sa planiranih milijun ostavljate 60 tisuća kuna, ja vas pitam što je s tim projektom, zašto stoji i je li prošao na ovogodišnjem natječaju Ministarstva turizma za kojega su prijave bile otvorene do 1. svibnja 2020?

Drugo se pitanje odnosi na solarnu elektranu Biosol. Znamo da se radi o projektu koji ide u partnerstvu sa gradom Šapcem. Na službenoj stranici Grada Nova Gradiška 6. listopada objavili ste promotivni letak u kojemu piše da je trajanje projekta od 1. 7. 2019. do 31. 3. 2021. godine. Prošle ste godine za ovaj projekt potrošili 244.290 kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine još 196.343 kune. Pitam vas, za što su potrošene 440.633 kune kada se kupole elektrane Bisol još ne „plave”. Natječaj za izgradnju elektrane bio je objavljen 22. 7. ove godine, zatvoren 24. 8. ove godine. Tko se javio i zašto je natječaj poništen? Kako mislite izgraditi ovu elektranu do navedenoga roka i zašto ste rebalansom Proračuna predvidjeli još 263 tisuće kuna u odnosu na planirano? Jesu li ta sredstva možda namijenjena za eventualnu penalizaciju ili nešto drugo – upitala je vijećnica Lukačević.

Odgovorio joj je gradonačelnik Borislav Vidošić:

– Nije mi drago da bilo tko od vijećnika dolazi s bombastičnim naslovima i čita nam svima lekcije jer svi mi znamo što se dogodilo. Postavite mi konkretna pitanja, ukoliko budem znao odgovor odgovorit ću vam, a ukoliko ne budem znao odgovor dobit ćete ga u pisanom obliku. U svojoj izjavi na tiskovnoj konferenciji sam rekao da će se svi započeti projekti nastaviti, a ne planirani što je velika razlika. Što se tiče projekta Centra za posjetitelje vrata Slavonije, on je prošao, ali financijska situacija nije onakva kakvu smo očekivali i vjerojatno ćemo od tog projekta odustati. To ćete dobiti u pisanom obliku. Što se tiče elektrane Biosol, u tijeku je postupak poništenja natječaja javne nabave zbog novonastale situacije. Što se tiče rokova dovršenja radova, oni će biti prolongirani. Bili smo na sastanku u resornom Ministarstvu i donesena je odluka o produženju rokova, Javna nabava će se provest i taj projekt ide dalje. Sve ostalo možete dobiti u pisanom obliku jer vjerojatno nisam zadovoljio odgovorom na sva vaša pitanja – odgovorio je Vidošić.

Odgovorom nije bila zadovoljna vijećnica Ljiljana Lukačević te podsjetila na neodgovorena pitanja s protekle sjednice Gradskog vijeća koja se tiču prodaje imovine u vlasništvu Grada i zapošljavanja u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama od početka vašeg mandata.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić rekla je neka se gradonačelnik i gradske službe potrude i dostave odgovore do iduće sjednice.

Ljiljana Ptačni, HDZ, zatražila je da Stožer civilne zaštite izvjesti o epidemiološkoj situaciji i zatražila  pravodobno informiranje o istoj u gradu Novoj Gradiški. Posebno bi bilo dobro da su to aktualizirane informacije, a ne da se o epidemiološkoj situaciji objavi na drugim portalima izvan grada, a onda copy paste na našim portalima u gradu. Predsjednica Gradskoga vijeća ima pravo sazvati sjednicu po primjerenim epidemiološkim mjerama i ne sazvati sjednicu ako su epidemiološki uvjeti neprimjereni. Ako se baš inzistiralo da se održi ovdje u gradskoj vijećnici, a mogla se održati, kao što je i predsjednica rekla u Domu kulture, onda su se mogle osigurati  pregrade od pleksiglasa da barem na taj način edukativno djelujemo prema našim sugrađanima od kojih tražimo da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Ono što mene konkretno zanima i na što tražim i molim konkretne odgovore-prvo pitanje tiče se Gradskoga groblja- zbog čega se ne može napraviti obična nadstrešnica koja će ožalošćene štititi od sunca ili vremenskih nepogoda i zašto se ukopi ne organiziraju u vrijeme koje je primjereno kada se ne mora odlaziti sa radnoga mjesta.

Uputila je i pitanje zašto Nova Gradiška nema javni wc s obzirom da imamo i nekoliko većih manifestacija u gradu i trebali bismo imati primjerene higijenske uvjete.

-Ako imamo novca graditi Gradsku vijećnicu koja nagrđuje vizuru grada onda valjda imamo i dovoljno novca da izgradimo, kao pravo urbano središte, javni wc- rekla je Ptačnik. 

Odgovorio je gradonačelnik Borislav Vidošić:

-Kako je rekla vijećnica Lukačeić da se stožer civilne zaštite nije sastajao 6 mjeseci, to ne znači da nismo ništa radili. Sama epidemiološka situacija u Novoj Gradiški je više nego zadovoljavajuća i nije to neka velika zahvala nama koji smo u stožeru civilne zaštite, nego su ljudi svjesni da vlastitim ponašanjem doprinose većoj zaštiti vlasttoga i zdravlja drugih oko sebe.

Stupanjem na dužnost gradonačelnika, na mjesto načelnika Stožera civilne zaštite imenovali smo Marka Ćosića i svi podaci o kojima vi pričate su objavljeni na stranicama županijskoga stožera civilne zaštite. Na moju inicijativu prihvaćeno je da se objavljuje broj oboljelih po mjestima pa tako i u gradu Nova Gradiška.Podaci se svakodnevno ažuriraju i dostupni su svakodnevno.

Što se tiče održavanja sjednice u Domu kulture jesmo razmišljali o toj mogućnosti, međutim iz tehnički razloga nismo to učinili. Svi zajedno smo o tome odlučili i nije to bila samo moja odluka. Ukoliko epidemiološka situacija bude iziskivala održavanje slijedeće sjednice Gradskoga vijeća izvan Gradske vijećnice odradit ćemo je online. Ipak mislim da primjedbe o neprimjerenim epidemiološkim uvjetima u Gradskoj vijećnici ne stoje. Nema pleksiglasa ni u zbornicama ni u razredima.

Što se tiče nadstrešnice na Gradskom groblju, smatram da je to dobra inicijativa, a ispravna je i vaša primjedba o neprimjerenim terminima održavanja sahrana.  

Slažem se i s vašom primjedbom vezanom za javni wc. Za naše velike manifestacije iznajmimo kemijske wc-e ,ali to je nužno zlo, međutim jedino trenutno rješenje. Koliko mi je poznato u projektu rekonstrukcije našega centra i glavnoga trga, planiran je i javni wc. Kada će se to ostvariti, vidjet ćemo. Kao građanin ovoga grada podržavam i inicijativu za postavljanje javnog toaleta u gradu i nadam se da će to u nekom skorom vremenu biti i učinjeno – odgovorio je Vidošić.

Za riječ se javio i vijećnik HDZ-a Željko Bešlić i na početku istaknuo  potrebu uvažavanja institucije predsjednice Gradskog vijeća i svih onih ljudi koji će ubuduće dolaziti na ovo mjesto.

-Imali smo situaciju verbalnoga sukoba kada je predsjednica prekinula sjednicu i izašla iz vijećnice, a isti taj koji ju je prekinuo sjednicu je i nastavio. Dakle moramo poštivati institucije i nadležnosti. 

Gradski odbor HDZ-a je zauzeo stav da nikome, zbog sadašnje situacije u gradu, „neće soliti ranu”, stoga nismo ni održavali konferencije za novinare, nismo stvari htjeli prenapuhavati. Vi ste to radili, a to se u politici zove ublažavanje nastale štete. Dobro je, tako je kako je. Smatram da smo se korektno ponijeli.

Prije dva mjeseca smo imali 23. sjednicu Gradskog vijeća. S lijeve strane vijećnice tada smo imali prigodu čuti svojevrsni „juriš” i hvalospjeve učinjenog, a s druge strane bili smo suočeni s dilemama nas iz oporbe. Korona prisutna ali u puno blažem obliku, maske više kao modni detalj. Danas, dva mjeseca kasnije, moram reći da sam ljut jer se moj grad našao u središtu najveće korupcijske afere za namještanje natječaja i mito. Jedna shizofrena situacija u gradu sa skupovima potpore gradonačelniku Grgiću. Pola gradske uprave nalazi se ili će se naći na ispitivanju u USKOK-u. Mediji šute, eventualno podržavaju. Zaista sve je to čudno . Na sve upite u Gradskoj upravi o svim nepravilnostima i neslaganju  u radu izvršne vlasti se bahato i podcjenjivački odgovara. Postavljam si pitanje, a i svima vama, nikome osobno, ozbiljnim i odgovornim ljudima u ovom časnom domu jer smo izabrani od naših sugrađana, kolika je politička, ekonomska, moralna, dugotrajna šteta nanesena gradu Novoj Gradiški. Oliko ćemo revizija morati proći da se to ispravi- rekao je Bešlić i potom postavio pitanje:

Je li „Industrijski park” uzeo pozajmicu od dva milijuna kuna od tvrtke „Odlagalište” , je li to kredit ili se radi o sredstvima iz redovnog poslovanja  Odlagališta?

Odgovorio mu je gradonačelnik Vidošić:

– Tvrtka „Odlagalište” je dala pozajmicu Industrijskom parku iz redovnih sredstava. Novac nije od kredita, jer kredit za bazene još uvijek nije podignut.

HDZ-ov vijećnik Antun Škvorčević postavio je pitanje stanja i dopisa koji je gradskim vijećnicima uputio Nogometni klub „Sloga”. Industrijski park bi trebao ostati zamašnjak razvoja gospodarstva grada. Nadam se da kredit za bazene nećete ni dići Nemojte zaduživati grad. Dogodila se koronakriza i to će biti veliki uteg svakoj vlasti. Ne miješam desnu i lijevu stranu, važna nam je održivost.  

Borislav Vidošić je odgovorio:

– Grad Nova Gradiška nije osnivač Nogometnog kluba „Sloga”, radi se o udruzi građana, kao i sve druge.  Činjenica je da „Sloga” ima određenih problema, ali u suradnji sa Savezom sportova Nova Gradiška pokušavamo iznaći rješenje za njihov problem i naći ćemo ga. Kluba je bilo i prije, bit će ga i dalje A što se tiče bazena  projekt će ići dalje– odgovorio je Vidošić.

Vlatko Greiner, SDP

– Zahvaljujem kolegama iz HDZ-a što ste bili dosta korektni što se tiče gradonačelnika Vinka Grgića. Čovjek još nije ni optužen, niti je još podignuta optužnica protiv njega. Što se tiče skupa potpore nemaju veze s SDP-om. Što se tiče slučaja gradonačelnika Grgića, želim reći da sam osobno bio s gradonačelnikom prije uhićenja i odgovorio mi je da s time nema nikakve veze. Niti u jednom transkriptu ne piše da je gradonačelnik Grgić tražio novce, niti da mu je to netko nudio. Istraga će pokazati svoje... po meni on je bio kolateralna žrtva svega ovoga, no o tome će odlučiti oni koji su za to plaćeni. 

Što se tiče bazena, od 1. siječnja sljedeće godine „ide” projekt malih gradova u koji bi trebalo ući sve ono što smo planirali. Ako se i digne kredit neće se dići svih 15 milijuna nego samo dio toga i radit će se dio po dio, a postoji i mogućnost da ostalo dobijemo od Vlade RH  – rekao je Greiner.

Ljepša Rakas Vujčić- Vidim da se i oporba i pozicija uhvatila vruće teme na koju mi ne možemo utjecati. Postoji presumpcija nevinosti vidjet ćemo što će od svega toga biti. Mislila sam da će netko postaviti pitanje koje se tiče građana našega grada. Neki su se od njih meni javili, pa kako takvo pitanje nitko nije postavio ja ću iskoristiti mogućnost i uputiti pitanje vezano za komunalnu naknadu.

Dosta ih je dobilo uplatnice za komunalnu naknadu s opomenom u kojoj ne piše za koje razdoblje se dug odnosi. Masa ljudi koji su mi se javili tvrde da su dobili uplatnice za ono što su već platili i za što imaju potvrd. Velike teme će se riješiti, ne možemo na njih utjecati, ali  treba rješavati konkretne probleme građana.Dakle, u čemu je problem, zašto su neki građani dobili opomenu da su dužni, a svoje su obveze platili?–pitala je.

Odgovorio joj je Goran Tomljanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti:

-Odmah se ispričavam onima koji su platili , a dobili su opomenu i to se odmah rješava. Dakle slobodno se mogu obratiti odjelu. Međutim tu se radi o malom broju takvih opomena. Po prvi puta u povijesti opomene su se slale za iznose veće od deset kuna. Dosada su se slale za dugove iznad 200 kuna što nije u skladu sa zakonom. Dug je dug, pa bio on 20 ili 80 kn. Poslano je oko 3.000 opomena i većina ih se odnosi na te male iznose. No, u većem broju ljudi nisu platili. Neka se ljudi obrate u naš Odjel i u roku dva dana svaki slučaj će biti riješen.

Aktualni sat je ovoga puta završen nešto ranije, a predsjednica Gradskoga vijeća Ljepša Rakas Vujčić  zamolila je za pauzu od 15 minuta zbog prozračivanja:

– Ja sam jedini fizijatar i reumatolog u Općoj bolnici Nova Gradiška. Ako se ja razbolim cijela služba staje. Žao mi je gospodine Vidošić što moje zahtjeve o potrebi pridržavanja propisanih epidemioloških mjera na današnjoj sjednici Gradskog vijeća niste uvažili. Nadam se da, kao što „veliki“ političari kažu, ne želite sa mnom tvrdu kohabitaciju.Izjava da ako se meni ne sviđa mogu i otić, e, ja sad baš neću otić, jer nemam razloga- zaključila je Aktualni sat dr. Ljepša Rakas Vujčić.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner