Za 29. obljetnicu Dana sjećanja za žrtve Vukovara i Škabrnje i na novogradiškim ulicama upaljeni lampioni

I ove godine, na samu 29. obljetnicu Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga i građani Nove Gradiške upalili su lampione na prozorima kuća, a lampioni osvjetljavaju i ulice.

U organizaciji novogradiške Udruge Hrvatskih vojnih invalida domovinskoga rata i navijača Bad blue boysa i Torcide upaljeni su lampioni kod murala gradu heroju, gradu Vukovaru-mjestu posebnog domovinskoga pijeteta.

Pripadnici Bad blue boysa i Torcide upalili su simbolično i 29 baklji, a potom su i novogradiške ulice:Relkovićeva, Svačićeva, dio središnjega Trga kralja Tomislava osvijetljene mnogobrojnim lampionima u obliku vukovarskoga vodotornja i sa obilježjima hrvatske države. Lampioni su upaljeni i kod Spomen obilježja poginulima, umrlima, smrtno stradalima hrvatskim braniteljima, kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kod spoen obilježja ispred Doma kulture, kao i kod Doma hrvatskih branitelja.

Lampione je došla upaliti i nekolicina građana, a među njima i najmlađi.

Zbog epidemiološke situacije i preporučenih mjera ove se godine okupilo manje ljudi nego do sada.

Inače, Udruga Hrvatskih vojnih invalida domovinskoga rata paljenjem lampiona i molitvom žrtvu grada heroja- Vukovara, obilježava sedam godina, a zadnje tri su im se pridružili i pripadnici Bad blue boysa i Torcide iz Nove Gradiške.

Po povratku u Dom hrvatskih branitelja kratko smo razgovarali sa Pavlom Filipovićem, predsjednikom HVIDR-e Nova Gradiška i on je tom prigodom kratko podsjetio na 1991. godinu i rekao:

-Sukobi u Vukovaru kreću već 1. svibnja 1991. kada su prvi hrvatski redarstvenici krenuli skinuti srpsku zastavu u Borovu selu i tada su ranjena 2 policajca, a dva su zarobljena.Odmah potom hrvatski policajci organizirali su akciju oslobađanja zarobljenih. Međutim čim su ušli u selo na njih je otvorena vatra iz kuća i s krovova. Poginulo je 12 policajaca, a tijela nekih od njih bila su masakrirana.

Početkom kolovoza počinje granatiranje grada Vukovara. Veći sukobi krenuli su 25. kolovoza, a Vukovar je u okruženju bio 87 dana.

Poginulo je ili ubijeno 2.717 hrvatskih branitelja i civila. Iz potpuno razrušenoga Vukovara protjerane su gotovo 22.000 ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od 5.000 branitelja i civila.

Na popisu nestalih Vukovarsko-srijemske županije je 531 osoba, a grad Vukovar još uvijek traga za 386 osoba.

Toga 18. studenoga 1991. izvršen je i napad na Škabrnju gdje je ubijeno 84 hrvatska branitelja i civila, a selo je sravnjeno sa zemljom.

Sva ova sjećanja na žrtve Domovinskoga rata su stalno u nama. Žrtve Vukovara, Škabrnje, sva ratišta diljem Lijepe naše gdje se ginulo i gdje su, što mi naglašavamo, hrvatski ratnici davali sebe za stvaranje naše Hrvatske.

Danas su to dani ponosa, duboke emocije zbog spremnosti davanja vlastitoga života za slobodu i dostojanstvo hrvatskoga naroda.

Svim žrtvama poklonila se Hrvatska.Kako bismo odali počast herojima Vukovara i Škabrnje i svim braniteljima koji su dali život za stvaranje Lijepe naše, HVIDR-a Nova Gradiška u suradnji sa navijačima BBB i Torcide organizirala je paljenje lampona i ove godine ulicama našega Grada.

U znak sjećanja na heroje Vukovara i Škabrnje pokazujemo da ih nismo i da ih nikada nećemo zaboraviti.

Ovom se prilikom zahvaljujem navijačima BBB i Torcide koji su i ove godine zajedno s nama u ovoj organizaciji. Zahvaljujem i gradu Nova Gradiška na pokroviteljstvu- rekao nam je Pavle Filipović, predsjednik HVIDR-e Nova Gradiška.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner